Vrakdykare fortfarande försvunnen

En 33-årig man saknas efter en dykolycka utanför Stockholm på lördagseftermiddagen.

Det ostadiga vädret gör att polisen måste vänta med dykningarna tills på måndag.

Olyckan inträffade vid 16-tiden på lördagseftermiddagen när dykklubbens arrangerade dyk vid Svartfotsvraket vid Stavsnäs utanför Stockholm gick snett och två personer fick panik. En man blev kvar under vattnet. Hans väst blåstes inte upp och han sjönk därför igen.

Mannen som lyckades ta sig upp igen är i 26-årsåldern. Han behandlades först i räddningstjänstens bil med tryckkammare och fördes sedan till Karolinska Universitetssjukhuset för observation.

– Han fick åka till sjukhuset för säkerhets skull men kunde åka hem samma kväll helt oskadd, säger Christer Angeria, stationsbefäl vid polisen i Nacka.

Undersöker dykutrustningen

Polisen ska nu undersöka dykutrustningen för att kunna utesluta att det inte har varit något tekniskt fel som orsakat olyckan. En anmälan om vållande till annans död har gjorts. Polisen gör alltid en anmälan när något tagits i beslag, i det här fallet dykarutrestningen. Ingen person är misstänkt för något brott.

– Det finns inget som i nuläget pekar på att det varit något fel på utrustningen. Det verkar ha varit den mänskliga faktorn som orsakat det här där dykarna har kommit ifrån varandra, säger Christer Angeria.

En stor räddningsinsats kämpade mot klockan i går kväll för att hitta mannen, men eftersöket blåstes av vid åttatiden på kvällen – utan att dykaren hittats. Området var i morse avspärrat.

Dykningar först på måndag

– Vi har velat försäkra oss om att ingen har gått iland. Man kan bli chockad efter en sådan här händelse och agera planlöst. Då vill vi vara säkra på att han inte blir liggande där, säger Christer Angeria.

På grund av det dåliga vädret kan polisen inte göra några dykningar i området i dag. De återupptas först på måndagen.

Svartfotsvraket ligger i en båthamn. Vraket ligger längs en klippvägg som sluttar ut från stranden, fören ligger på cirka tre meters djup och aktern på 14 meters djup.

Publisert: