Mejla

Wolfgang Hansson

– När kommer USA att vakna?

NYHETER

President Obama ska kunna stänga internet med en knapptryckning.

Låter som ett skämt?

I terroristbekämpningens namn är allt tillåtet.

Bakom det amerikanska lagförslaget att kunna "stänga av" internet ligger en legitim rädsla. Nästa gång al-Qaida eller andra terrororganisationer slår till så är det kanske inte mot skyskrapor utan mot datornätet som styr USA:s elförsörjning, banksystem eller något annat som skulle skapa kaos i ett modernt samhälle.

Ändå vilar ett mörkt moln av storebror-ser-dig över lagförslaget där staten kan tvinga privata företag att lämna ut vilken information som helst med hänvisning till lagen.

”Vad som händer efter 2012 vet ingen”

Intressant är att "attacken" mot det fria nätet den här gången kommer från en av Obamas partikamrater och inte från de neokonservativa. Senator Jay Rockefeller - barnbarn till den kände oljemagnaten John D Rockefeller - röstade för Irakkriget men väldigt snart vände han sig mot Bush och kriget.

Formuleringarna i lagförslaget är väldigt allmänt hållna och skulle ge presidenten stora befogenheter att själv avgöra när en "cyberkatastrofläge" föreligger. Även om det i praktiken handlar mer om att stänga av enskilda servrar än hela internet.

Med en omdömesgill person i Vita Huset är det kanske ingen fara. Just nu verkar Obama inte ha några Dr Stranglove-tendenser. Det kan ändras. Vad som händer efter 2012 vet ingen.

Viljan att försvara sitt land är stark

Istället för Obama kanske det sitter en Sarah Pallin i Vita Huset.

Viljan att försvara sitt land med vilka metoder som helst är mycket stark i USA.

Se bara på hur George W Bush agerade efter terrorattackerna i New York 2001.

Han lät avlyssna miljoner amerikaners telefonsamtal och e-post. Utan stöd i någon lag (Jay Rockefeller röstade för åtalseftergift för de inblandade i den illegala avlyssningen).

Bush godkände tortyr som förhörsmetod för att få misstänkta terrorister att berätta vad de visste. Av vilka en del i efterhand visade sig vara oskyldiga.

”När vaknar amerikanerna?

Med en luddig cyberlag i ryggen ökar risken att en president frestas ta till metoder som av många uppfattas som ett hot mot rättssäkerhet och demokrati.

Det faktum att det finns både demokrater och republikaner som ställer sig bakom lagförslaget ökar möjligheten att det ska antas av senaten.

Än så länge är mest politiska kommentatorer och medborgarrättsorganisationer som reagerat mot lagförslaget. Den breda amerikanska allmänheten verkar inte ens ha en aning om att det existerar.

Påminner lite om motståndet mot FRA-lagen i Sverige som intill elfte timmen drevs av en liten "elit".

När vaknar amerikanerna?

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA hos Cervera: Upp till 30-50 % på massor av varor!

Cervera

Av: 

Wolfgang Hansson

Publisert: