Mordet på Carolin Stenvall

Carolins död – mord eller olycka?

NYHETER

Upp till bevis för åklagaren när åtalet nu lämnas in

Mord – eller en knuff som fick dödlig utgång?

På måndagen lämnar åklagaren in åtalet mot den 51-årige man som misstänks ha mördat 29-åriga Carolin Stenvall utanför Gällivare i höstas.

En rad frågetecken återstår kring det uppmärksammade dödsfallet. Men det är tveksamt om åklagarens förundersökning på 1 700 sidor ger några avgörande svar när den blir offentlig. Det sker när åtalet lämnats till Gällivare tingsrätt.

En av de viktigaste frågorna är om Carolin Stenvall levde när 51-åringen sköt ett skott genom hennes kropp på kvällen eller natten mot lördagen den 13 september 2008.

Svaret kan bli avgörande för om mannen fälls för mord.

”Olycklig knuff”

51-åringen förnekar mord, men erkänner att han vållat hennes död.

Mannen hävdar att det skedde genom en olycklig knuff på rastplatsen Stenbron en mil söder om Gällivare fredagen den 12 september 2008, efter en dispyt om hans bilkörning.

När han insåg vad som hänt greps han av panik, lastade in Carolin Stenvall i bakluckan på sin bil och körde runt med henne i flera timmar utan att veta vad han skulle göra, har 51-åringen uppgett.

Vid ett tillfälle stannade han vid den så kallade 58:ans rastplats nära E 10, fem mil söder om Gällivare. Där lyfte han ut Carolin Stenvalls kropp och sköt ett gevärsskott genom ryggen.

Mannen hävdar att han var övertygad om att hon då var död, men har inte kunnat ge något förklaring till varför han sköt mot hennes kvarlevor. Det rådde kaos i huvudet, har mannen sagt.

Flyttade kroppen

Han lyfte sedan in kroppen i sin bil igen, och fortsatte köra omkring söder om Gällivare.

Så småningom placerade han kroppen på en skogsväg, försökte bränna den, och täckte den med löv. Flera veckor senare flyttade han kroppen till en annan skogsväg.

Någon förklaring till varför han flyttade kroppen har han inte kunnat ge.

51-åringen har under sin häktningstid genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visade att han inte är psykiskt sjuk. Han kan därmed dömas till fängelse.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Glöm inte solskydd! Handla SPF, munskydd och allt för sommaren hos MEDS.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Mordet på Carolin Stenvall

ÄMNEN I ARTIKELN

Mordet på Carolin Stenvall

Brott