Hus och hem

Pimpa dina Ikeamöbler

Av: 

Monika Israelsson

BILLY SOM BARSKÅP Extradelarna som gör Billybokhyllan till barskåp är en ny storsäljare för företaget Parts of Sweden. ”Men vi har inte kommit på det själva, det var en besökare på hemsidan som kom med idén”, säger Patrik Almö.
BILLY SOM BARSKÅP Extradelarna som gör Billybokhyllan till barskåp är en ny storsäljare för företaget Parts of Sweden. ”Men vi har inte kommit på det själva, det var en besökare på hemsidan som kom med idén”, säger Patrik Almö.

NYHETER

Står det en Billybokhylla och skräpar i källaren?

Gör om den till ett läckert barskåp!

Flera nya företag hjälper dig att pimpa dina Ikeamöbler.

Patrik Almö, 45, åkte till Ikea för att hans tonårsdotter skulle få en ny säng.

– Hon sa ”jag vill inte ha några tråkiga vanliga sängben”. Men till modellen Sultan fanns bara två sorters ben att välja mellan. Då började det spinna i huvudet på mig, säger Patrik Almö.

Han började höra sig för med sina kompisar – och nästan alla hade idéer om hur man skulle göra om Ikeamöbler, så att de fick nya funktioner eller bara blev snyggare.

Har rullat på

Patrik Almö startade sitt företag Parts of Sweden för drygt ett år sedan.

En av de första produkterna var lejontassar till sängen Sultan. Sedan har det rullat på med vinställ till hyllan Ivar och bokhyllan Billy som både sko- och tidningsställ och barskåp.

Överdrag till soffor

Patrik Almö är inte helt ensam om idén.

Företaget Bemz tillverkar sedan flera år överdrag till Ikeasoffor i olika tyger. Singaporebaserade sajten ”Ikea hacker” låter hemmafixare lägga upp bilder på möbler som de byggt om och anpassat.Något som passar i kristider.

– Istället för att man köper en dyr möbel försöker man återanvända det man har hemma. Annars är det så himla lätt att man bara slänger ut saker, säger Patrik Almö.

”Roligt med intresse”

Ylva Magnusson, pressansvarig på Ikea Sverige, välkomnar påhittigheten.

– Det är roligt att det finns ett intresse för Ikeas produkter. Men våra garantier för kvalitet och säkerhet gäller bara i originalutförande. Kanske blir inte möblerna lika säkra om man sågar i dem, det vill vi att man ska tänka på, säger hon.

Behöver Ikeas möbler pimpas?

– Nej, det tycker vi inte. Men vi vill inte heller lägga lock på folks kreativitet, säger Ylva Magnusson.

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Hus och hem

Trädgård