Gemenskap som när Stenmark körde slalom

Bloggarna om Pirate Bay-rättegången

Rättegången mot männen bakom The Pirate Bay gick idag in på sin tredje dag, och intresset är fortfarande enormt i bloggvärlden.

Att hitta bloggare som är kritiska till fildelning är däremot inte så lätt.

Musikindustrin borde dra nytta av Pirate Bay-killarnas kunskaper i stället för att åtala skriver Mina Moderata Karameller , och Henrik Alexandersson tycker att det var en intressant dag i rätten. Annarkia tycker sig se ett samband mellan rättegången och Ipred-lagen.

En vanlig myt om fildelning är att artister och upphovsmän inte kommer att få betalt, skriver Thomas Hartman , och tror att det kommer att utvecklas andra metoder än de traditionella.

Mattias Ronge tycker film- och musikindustrin borde åttalas för medhjälp till brott mot upphovsrättslagen. Det är industrins ointresse för förändrade konsumtionsmönster och hotfulla inställning mot lagliga alternativ som gjort den illegala nedladdningen till en succé, skriver han.

Gemenskap kring rättegången

Alla anhängare, och säkert många andra, följer rättegången via specialsajter hos The Pirate Bay och Piratpartiet , eller via mikrobloggar som Twitter och Bloggy .

Gemenskapen påminner om Stenmarks körde slalom, skriver Paulwaper . Folk sätter hörlurar i sina datorer och lyssnar på svt´s livesändning, de lägger upp ett fönster på jobbdatorn med en feed från twitter och en annan från bloggy och ser vad människor i hela världen känner och tänker live under rättegången.

Christopher Kullenberg berättar om ett intressant möte mellan gamla och nya medier utanför rättssalen.

Det är betydligt svårare att hitta bloggare som kritiserar The Pirate Bay och fildelning. Men Fredrik Axelsson försvarar upphovsrätten och kallar den verksamhet som Pirate Bay sysslar med både olaglig, omoralisk och osund.

Publisert: