Nyheter

Stor vattenbrist för palestinierna

Av: 

Sebastian Chaaban

NYHETER

"Har fått allvarliga konsekvenser för palestiniernas möjligheter till ett drägligt liv"

Samtidigt som bosättningar har tillgång till poolar drabbas palestinierna av akut vattenbrist. Till höger en tömd vattenreservoar.

Israel stoppar vattentillförseln till Palestinierna.

Och förbrukar fyra gånger så mycket vatten som invånarna på Västbanken.

Det skriver Amnesty International i dag i en ny rapport.

I flera år har vattenproblemet blivit allt värre för Palestinierna i de ockuperade områdena i Israel.

Det rådet brist på vatten och enligt Amnesty International är det en direkt effekt av Israels politik.

Tillgången till vatten i de palestinska områdena Västbanken och Gaza kontrolleras till stort av Israel.

200 000 utan rinnande vatten

Av de undervattenskällor som finns kontrollerar Israel 80 procent av vattnet och har även tillgång till Jordanfloden, en av de viktigaste vattenkällorna i hela regionen. Men palestinierna nekas helt tillgång till floden.

– Israel ger endast palestinierna tillgång till en bråkdel av de gemensamma vattenresurserna, som till största delen finns på den ockuperade Västbanken. De olagliga bosättningarna i området har däremot i princip obegränsad tillgång till vatten. Den israeliska blockaden mot Gaza har förvärrat situationen ytterligare. säger Donatella Rovera, Amnestys expert på Israel och de ockuperade områdena i ett pressmeddelande.

Dyrt och dåligt

På Västbanken saknar runt 200 000 palestinier tillgång till rinnande vatten. Hela byar är avskurna från de vattennätverk som finns.

Istället måste familjer köpa vatten från tankbilar till ett dyrt pris och ofta med dålig kvalité. Enligt Amnesty förekommer det även flera fall där Israeliska armen stoppar vattentransporterna eller förstör palestinska regnuppsamlar.

– Mer än 40 år av ockupation och de hårda restriktioner som Israel har infört gällande tillgången på vatten, har fått allvarliga konsekvenser för palestiniernas möjligheter till ett drägligt liv, både vad gäller tillgången på mat, deras boende, hälsa och ekonomisk utveckling, säger Donatella Rovera.

Förbrukar fyra gånger så mycket

I Gaza är vattensituationen ännu värre. Ungefär 90-95 procent av det vatten som finns tillgängligt är förorenat och inte drickbart.

En palestinier förbrukar dagligen 70 liter vatten. Det är under WHO:s riktlinje på 100 liter vatten per person och dag.

För Israeler ligger förbrukningen på 300 liter per dag. Och enligt Amnesty så förbrukar de 450 000 israeliska bosättarna mer vatten än 2,3 miljoner palestinier.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Finland–Ryssland i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert: