Fånge fick örngott över huvudet och vuxenblöja

Av: Linda Hjertén

Publicerad:
Uppdaterad:

Nu får Hällbyanstalten hård kritik av Röda Korset

Mannen satt isolerad i två veckor – med vuxenblöja och handfängsel.

Nu får Hällbyanstalten hård kritik för sin behandling av klienten, skriver Folket.se.

Mannen sitter på Hällbyanstalten i avvaktan på att han ska utvisas till sitt hemland Libyen på onsdag.

Enligt uppgiftslämnare till tidningen Folket har mannen behandlats illa under sin tid på anstalten. Han har suttit isolerad i två veckor med handfängsel, midjefängsel och vuxenblöja. Enligt uppgiftslämnarna kastar han avföring på personalen och är i ett sådant psykiskt dåligt skick att han inte borde befinna sig på anstalten.

– Vi har inte utbildning och kunskap att ta hand om människor som beter sig så här avvikande, säger den ena. Det är däremot vår skyldighet att rapportera när vi ser att någon inte behandlas korrekt, säger en källa till Folket.

– Insatspersonal går in med sköldar och får brotta ned honom inför varje blöjbyte och dusch, säger en av två uppgiftslämnare till Folket.

Örngott över huvudet

När mannen skulle föras till Libyens ambassad i Stockholm träddes ett örngott över hans huvud i "ren Guantanamostil".

Dick Clomén, folkrättsrådgivare på Röda Korset i Stockholm, säger till Folket att hanteringen av fången inte bara strider mot internationella regler och konventioner, utan också mot vanlig svensk lag.

På Hällbyanstalten bekräftar man vissa delar, men inte allt. Man säger även att det finns misstankar om att mannen ska fejka sitt tillstånd för att slippa utvisning.

– Fången är intagen hos oss för förvar i väntan på utvisning. Situationen har varit mycket svår. Han har kastat avföring på våra anställda, kissat på dem, bitit och rivit dem, säger anstaltschefen Peter Kjellin till tidningen Folket.

Händelsen är ännu inte anmäld. Röda Korsets Dick Clomén uppmanar uppgifslämnarna att gå vidare till JO med en anmälan, skriver Folket.

Publicerad: