Nyheter

Ikea ska undersöka dunplockning

Av: 

David Nannini Nilsson

Tobias Österberg

Anna Petersson

NYHETER

Inleder granskning efter TV-reportaget

Varken Ikea, Åhléns eller Sova accepterar fjädrar och dun som plockats från levande fåglar. En av Ikeas leverantörer pekas ut av Kalla Fakta i TV 4. Nu vill Ikea skärpa kontrollen både av leverantörer och underleverantörer.

– Vi välkomnar en granskning och ska diskutera vilka åtgärder vi ska genomföra för att garantera att uppförandekoden följs, säger Ylva Magnusson, presstalesman på Ikea.

Leverantören i Kina besöker de själva varannan månad – men hur ofta de besöker underleverantörerna som plockar dun och fjädrar har hon ingen uppfattning om.

– Det är mindre frekvent, jag kan inte svara på hur ofta det sker. Men även de måste följa vår uppförandekod. Vi ska diskutera hur vi kan förbättra kontrollen av dem.

Kan ni garantera att de inte plockar dun från levande gäss?

– Nej, men vi gör vad vi kan för att säkerställa att dunet plockas i miljöer som är bra både för djur, människan och miljön. 97 procent av vårt dun är dessutom anddun, och i den branschen hanteras djuren bättre.

Ikea har ännu inte märkt ut vilka produkter som produceras av dun från gäss. De har heller inte diskuterat om kunderna ska få lämna tillbaka varor om de visar sig vara oetiskt producerade.

I en kommentar till Kalla faktas program skriver Ikea att man vid tidigare besök hos leverantören inte funnit anledning att anmärka på hanteringen av fåglar. De understryker också att allt dun som används i Ikeas produkter är en biprodukt från matindustrin: "Inga fåglar dödas enbart för sina fjädrars skull".

Stora kedjor använder dunet

Åhléns skriver i ett pressmeddelande:

– Åhlénsgruppen tar avstånd från fjäder/dun som tagits från levande fåglar och accepterar endast fjäder/dun som är slakteriavfall och klassas som en biprodukt.

– Om det skulle framkomma att en leverantör bryter mot Åhlénsgruppens ställningstagande kommer samarbetet att avslutas, skriver Åhléns i pressmeddelandet.

Anders Davidsson, vd för företaget Sova, säger att Sova fått försäkringar av sina leverantörer om att det dun de köper in inte kommer från levande fåglar, men har tills vidare stoppat allt inköp av dun.

– Vi tar de här uppgfterna på största allvar, vi behöver undersöka det, säger han.

– Kan vi inte få reella garantier från våra leverantörer kommer vi inte sälja dun, säger han.

Levande gäss

Inför programmet hade Kalla Fakta kontaktat 39 producenter av dun i Polen, Ungern och Kina som står för den största delen av världsproduktionen. 90 procent svarade att de plockar dun från levande gäss, vilket är en mycket plågsam process. Dunet kan sedan hamna i Sverige via mellanhänder i Tyskland och Danmark. Förutom Ikea ska kedjor som Sova, Åhléns och Sängjätten ha produkter med dun som plockats från levande fåglar, uppger Kalla Fakta.

Aftonbladet söker representanter för Sängjätten för en kommentar.

ANNONS EXTERN LÄNK

Vita tänder i sommar? Köp smidig tandblekning här – resultat på 30 minuter.

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter