Nyheter

Kd-politiker: " Sluta med chips och godis – så får ni råd med mat"

Av: 

Anna Petersson

NYHETER

Föräldrar rasar mot "spartipsen"

Föräldrarna i halländska Hylte rasar efter att kd-politikern Tom Barkström hånat mammor till skolelever på kommunens hemsida: Har du inte råd med matsäck? – sluta med chips, cigaretter och godis.

– Jag valde tonen för att provocera, förklarar han.

Bakgrunden till debatten är att föräldrarna på flera skolor får skicka med matsäck till sina barn en gång i veckan, och frukt en gång per dag. För en trebarnsfamilj kan kostnaden bli 700 kronor i månaden.

Eftersom skolan ska vara kostnadsfri tycker flera att det är brott mot skollagen. En anonym mamma skrev att hon inte hade råd till Tom Barkström i kommunstyrelsen.

"Skräckpropaganda"

Utan att känna till något om hennes liv svarade han att hon skulle dra ner på chips och cigaretter:

”Du gör dig skyldig till en osmaklig skräckpropaganda när du säger att vi i Sverige inte ha råd att ge våra barn mat. Har du knapp ekonomi får du prioritera om dina utgifter och dra in på något annat. Sluta med godis, läsk, chips, veckotidningar, bil eller cigaretter eller vad du nu lägger dina pengar på. Mat ska pengarna alltid räcka till! "skriver han.

"Brist på respekt"

Det fick föräldrarna att rasa.

– Det här visar hur långt i från verkligheten politikerna lever. Många familjer har redan dragit ned på allt de kan. Det är brist på respekt att möta sina väljare så, säger en mamma.

Vill provocera

Till aftonbladet.se säger Tom Barkström att han inte kände till i vilken omfattning föräldrarna fick göra matsäck.

– Fram till det här samtalet hade jag ingen aning om att det var så ofta som en gång i veckan. Stämmer det som föräldrarna säger så har de rätt. Enligt skollagen ska skolan vara avgiftsfri.

Han vill dock inte ta tillbaka något han har skrivit på sajten och menar att tonen i hans inlägg är medvetet bitsk.

– Det är ett debattforum och jag har valt den tonen för att provocera och väcka debatt – och det har jag ju lyckats med.

Till en annan förälder skriver han:

"Du måste ha ett mycket ansträngande liv eftersom du inte orkar med att bre tre mackor och fixa en termos o´Boy."

Hur går dina svar ihop med att kd ska representera den lilla människan?

– Det går ihop eftersom jag tycker att den lilla människan har ett ansvar och det står jag för. Men jag hade ingen aning om att det var i den omfattning som föräldrarna uppger. Jag borde kollat de uppgifterna innan jag svarade på inläggen.

Några föräldrar har redan anmält sin skola för brott mot skollagen.

– Det är möjligt att de vinner. I så fall måste skolorna organisera om luncherna om det ska bli möjligt att fortsätta med utflykterna i fortsättningen, säger Tom Barkström.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu smygstartar rean hos Cervera: 30-50 % rabatt på utvalda varor!

Cervera

”Har du inte råd – sluta köp läsk och cigaretter”
Publisert: