Nyheter

Läsarna: Löneklyftorna går inte att motivera

Av: 

Anna Petersson

NYHETER

Den ekonomiska eliten tjänar 51 gånger mer än industriarbetarna. Helt omotiverat tycker aftonbladets läsare.

– Det är tveksamt om någon är värd mer än 100.000 i månaden, skriver en läsare.

En annan tycker att de som tjänar över 350 000 kr i månaden borde betala 60 procent i skatt: "Enligt mig så betalar de som tjänar minst mest till samhället. Helt utan proportioner." skriver han.

Oeniga om orsak

Löneskillnaderna är rekordhöga nu, läsarna är oeniga om vad som gjort att klyftorna har ökat.

"Det är usel propaganda att påskina att löneskillnaden uppstått under alliansens styre. Om man nu talar om en ekonomisk elit, så kan man konstatera att 2006 när sossarna lämnade ifrån sig makten var skillnaden 43 gånger industriarbetarens lön, skriver en läsare.

Sänkte skatten

Signaturen MrTrygg svarar med att alliansen sänkt skatten för de rikaste: "Klyftan är den största på 60 år och vad jag vet så är det alliansen som sitter vid makten, det är de som sänkt skatten för dem rikaste och inte sossarna. Att säga att sossarna var de som skapade klassamhället är ren lögn".

En tredje läsare kommenterar att sossarna aldrig kritiserat näringslivstopparna.

"Anders Borg är i alla fall den enda politiker som vågat kritisera chefslönerna för "eliten". Det är betydligt mer än vad nån sosse skulle komma på. "

"Företagen styr"

Signaturen chipp menar att de stora skillnaderna i löner inte beror på vilket parti som sitter vid makten, utan obalansen i makt mellan företag och stat.

"Det handlar inte om regering/beslutsfattarnas löner eller förhållandet akademiker/outbildad. Det handlar om en ojämn maktfördelning mellan stat och företag. Företagen har ett stort maktövertag gentemot stater, då dessa ofta har större inkomster än många länders BNP. Då företag i stort är odemokratiska kan deras interna makteliter själva styra fördelningen av tillgångar och inflytande."

"Höga löner i LO"

Några läsare kommenterar också att LO som har gjort undersökning har ganska rejäla chefslöner själva.

"Hur är det i LO-toppen, undrar jag. Lever dom som dom lär?" skriver signaturen Pratsugen.

ANNONS EXTERN LÄNK

Lyssna på en ljudbok i sommar – just nu får du BookBeat gratis i en hel månad!

BookBeat

Publisert: