Olycksplanets pilot hittad och identifierad

avDavid Nannini Nilsson

NYHETER

”Informationen kommer att offentliggöras till helgen”

Piloten Marc Dubois, kapten på det Air France-plan som havererade i Atlanten, har hittats och identifierats.

Det uppger den franska tidningen Le Figaro i dag. Uppgiften bekräftas av Air France.

En steward från flygplanet har också hittats och identifierats, uppger tidningen.

Processen med att identifiera de 50 kroppar som hittats efter flygolyckan i Atlanten natten till den 1 juni fortsätter.

I går identifierades planets flygkapten Marc Dubois och en steward från planet av brasilianska läkare, uppger Le Figaro.

Bekräftas av Air France

Uppgifterna bekräftades senare under torsdagen av Air France.

– Bland de kroppar som hittades under sökandet i havet har hittills två medlemmar av besättningen på flight AF 447 identifierats: kaptenen och en steward, skriver Air France i en kommuniké på sin webbplats.

– Pierre-Henri Gourgeon, vd för Air France-KLM, har på Air France vägnar framfört sina kondoleanser till deras familjer, står det i kommunikén.

Under tiden som identifieringen av kropparna pågår fortsätter sökandet efter Airbus A330-200-planets ”svarta lådor”.

Den franska tidningen Le Monde uppgav i förrgår att en signal från planets svarta lådor upptäckts och att den franska forskningsubåten ”Nautile” i måndags dök ned mot botten för att försöka lokalisera lådorna.

Uppgifterna från Le Monde dementerades under tisdagen av Air France och av den franska myndigheten BEA som utreder olyckan, samt av en medarbetare till landets högste transporttjänsteman Jean-Louis Borloo, och av en talesman för den franska militären.

Atomubåt deltar i sökandet

De två så kallade svarta lådorna, som bland annat innehåller data från flygplanets sista flygning, avger en signal under minst 30 dagar efter ett haveri.

Den franska marinen har bland annat skickat den kärnkraftsdrivna attackubåten ”Émeraude” till området för att lyssna efter de svarta lådorna, och USA har skickat utrustning som ska hjälpa till i sökandet efter lådorna.

Sökarbetet inriktar sig på ett 16 000 kvadratkilometer stort område som finkammas av fyra enheter: atomubåten ”Émeraude”, fartyget ”Pourquoi pas?”, och ytterligare två fartyg, skriver Le Figaro.