Nyheter

Låtsades vara sergeant

avLinda Hjertén

Lurade sig in på övning i begagnad uniform

Den 20-årige mannen köpte en gammal militäruniform på Överskottsbolaget – sedan lurade han in sig på Luftvärnsförbundets övning.

Det tog tre dagar innan den falske sergeanten upptäcktes.

– Han uppträdde som någon som tittat för mycket på amerikanska krigsfilmer, säger Georg Ekeström.

Det var i slutet av januari som mannen tog på sig en gammal uniform med sergeants grad och tog sig till Väddö skjutfält i Roslagen där frivilligorganisationen Luftvärnsförbundet hade övning för ungdomar.

Under övningen användes inga vapen utan deltagarna fick lära sig spaning och överlevnad i skogen.

"Ja kapten!!"

20-åringen, som påstod att han var en sergeant som ville obeservera övningarna, drog snart misstankar till sig.

– Han uppträdde inte som man borde om man har en viss grad. Det var som att han lärt sig om militärer genom krigsfilmer och det var mycket "Ja kapten" och "Nej kapten", säger Georg Ekeström, sekreterare på Luftvärnsförbundet.

När övningen var över bestämde sig ledningen på Luftvärnsförbundet för att kolla upp den mystiske sergeanten. Det visade sig att han inte ens gjort värnplikten och han polisanmäldes.

– Han hade ljugit en hel del visade sig. Men vi tycker att vi gjort allt vi kan genom att polisanmäla honom och ser inga skäl till självrannsakan, säger Ekeström.

Anmäld till Säpo

Den 20-årige mannen har nu dömts av Norrtälje tingsrätt för föregivande av allmän ställning. Han ska betala 50 dagsböter à 50 kronor för sitt upptåg.

20-åringen själv har nekat till brott och sagt att det kändes "naturligt" att ta på sig uniform, trots att han var obehörig.

Händelsen har även anmälts till militärens underrättelsetjänst och Säkerhetspolisen.