Underbart är (jul)kort!

Smycka hemmet med nya och gamla julkort

1. Varför bara lägga julkorten på hög? Här är tre fina sätt att låta julhälsningar från vänner och bekanta komma till glädje många gånger om.

2. Sparade du julkorten från förra året? Då kan du göra pynt av dem nu. Anna Örnberg har pysslat fram fem fiffiga förslag.

Text: Anna Örnberg

Foto: Tommy Durath

2. Fint med gamla julkort

Snurrad snäcka

Den fingerfärdige förvandlar ett enda julkort till en julgransprydnad som vrider sig som en snurrad snäcka.

1. Rita upp 14 stycken 1 centimeter breda remsor på kortets baksida. Numrera remsorna.

2. Gör ett litet hål i var ände av varje remsa med håltång, cirka 1 centimeter in från kanten. Klipp änden på alla remsor i en trubbig spets och klipp sedan isär remsorna.

3. Använd en aluminiumtråd, 1½ millimeter i diameter. Klipp en ca 20 centimeter lång bit.

4. Böj en ögla i trådens ena ände och trä på en pärla som dekor. Trä sedan på remsornas nedre ände i nummerföljd – 1, 2, 3… och så vidare. När alla 14 remsor har trätts på, börjar du om från början och trär remsornas övre ände på tråden, även nu i rätt följd 1, 2, 3… Remsorna kommer att snurra sig i snäckform runt metalltråden.

5. Avsluta med ytterligare en pärla eller två som dekor och böj ihop tråden med en ögla. Trä ett band i öglan så att prydnaden kan hängas i granen.

Glimmande glitter

Så enkelt att alla kan vara med och pyssla! Gör en mall med ett runt hål, 7 centimeter i diameter och använd för att leta fina motiv som passar på en rund platta med samma mått. Klipp sedan ut och limma ihop två och två. Dekorera varje rund platta med glitterlim runt kanten, en sida i taget. Gör hål för snöre och häng upp i granen.

Julkul pyssel

Har du gott om gamla julkort i lådorna kan du göra den stora julbollen. Den är ca 13 cm i diameter och blir fin att hänga upp i fönstret.

1. Du behöver 20 stycken rundlar, 7 centimeter i diameter. Gör en mall så att du kan märka varje rundel på 3 jämnt fördelade punkter runt ytterkanten.

2. Vik sedan upp ytterkanterna som vingar, runt den trekantiga formen i mitten. Limma ihop delarna med vingarna mot varandra. Gem hjälper till att hålla ihop delarna medan limmet torkar.

3. Fem delar formar tillsammans en ”blomma”. Gör 2 stycken sådana ”blommor”. Runt ena ”blommans” yttre kant limmas sedan ytterligare 5 delar fast som lösa flikar. Mellan dessa 5 flikar finns trekantiga mellanrum där du kan limma fast ytterligare en vikt rundel.

4. Genom att slutligen limma fast den andra ”blomman på toppen, blir julbollen komplett.

Etikett med finess

Klipp detaljer ur julkortens motiv och limma fast på en enkel vit, hålslagen etikett från en hobbyafär eller gör egna etiketter av enfärgat styvt papper. Ett enda julkort kan räcka till flera små etiketter! Texten har skrivits ut från datorn, klippts ut som smala remsor och limmats ovanpå.

Grant till granen

Skira och luftiga girlanger att hänga i granen. Du gör den av ett vanligt snöre dekorerat med cirkelrunda julmotiv, som prickar på tråd.

Klipp ut runda plattor i olika storlekar – 3, 4 och 5 centimeter i diameter – ur julkorten. Limma ihop rundlarna två och två mot varandra, med snöret emellan, och på oregelbundna avstånd.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN