Väder

Två döda i jultrafiken

Av: 

Erik Wiman

Tobias Österberg

Sofia Ström

NYHETER

Stora snömängder att vänta

Blötsnö, halka och kraftiga vindar.

Trafiken drabbades av nya oväder på juldagen.

Flera allvarliga olyckor inträffade Syd- och Mellansverige.

Två bilar frontalkrockade vid 20-tiden på riksväg 40 mellan Vimmerby och Frödinge.

Fem personer fördes med ambulans till akuten på Västerviks sjukhus. En 80-årig kvinna avled senare av sina skador. Två har mycket allvarliga skador, en allvarliga och en lindriga skador.

– Allt tyder på att väglaget bidrog till olyckan. Vittnesuppgifter säger att den ena bilen snurrade runt och kom över på fel sida av vägen, säger Alf Jacobsson, vakthavande befäl vid polisen i Kalmar.

Polisen varnar för mycket dåligt väglag i Småland.

En 64-årig man omkom i en trafikolycka på riksväg 83 söder om Bollnäs sent på fredagskvällen. I bilen satt även en 31-årig man, som fördes till Akademiska sjukhuset i Uppsala med svåra skador.

Bilen som 64-åringen körde krockade med en annan personbil vid klockan halv elva på juldagskvällen. I den andra bilen färdades tre vuxna och två barn, som dock klarade sig utan allvarliga skador. Föraren av denna bil har berättat att 64-åringen kom över på fel sida vägen.

En ambulans körde av vägen och välte på riksväg 49 vid Varnhem utanför Skövde.

Enligt SOS Alarm befann sig en IVA-patient i ambulansen, som var på väg mellan Östra sjukhuset i Göteborg och lasarettet i Skövde.

Polisen fick larmet 18:30. Både ambulans och patient ska ha klarat sig utan skador från olyckan.

16:41 fick polisen ett larm om att två personbilar frontalkolliderat på länsväg 183 vid Borgstena, nordost om Alingsås. Elva personer fanns i de två bilarna.

Åtta personer fördes tills sjukhuset i Borås, uppger SOS Alarm.

En halvtimme tidigare, kolliderade två bilar även norr om Kolbäck utanför Alingsås. Tre personer skadades och fördes till Alingsås sjukhus.

I Töllsjö i Västergötland kolliderade två bilar på eftermiddagen. Föraren av den ena bilen, en man i 75-årsåldern, klämdes fast och räddningstjänsten fick klippa sönder bilen för att få ut honom.

Mannen skadades allvarligt och flögs med helikopter till Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Hans skador uppges vara livshotande.

Enligt polisen var det mycket halt på platsen när olyckan inträffade.

På väg 23 strax söder om Åseda frontalkrockade två bilar på förmiddagen. Två personer var inblandade i olyckan och båda fick föras till sjukhus i Växjö.

– Den ena bilisten fick sladd och kom över på fel vägbana, berättar Henrik Johansson, vakthavande polisbefäl i Kronobergs län.

En nästan identisk olycka inträffade kort senare på riksväg 28 i trakten av Kosta. Också där fick en personbil sladd och törnade över på fel vägbana. Två vuxna från den ena bilen fick föras till sjukhus, medan två vuxna och två barn som färdades i den andra bilen klarade sig oskadda.

Öresundsbron stängdes helt för trafik vid 15-tiden på juldagen efter en trafikolycka. Enligt SOS Alarm i Skåne har en olycka inträffat på ön Pepparholm, på den danska delen av förbindelsen. Omfattningen är ännu oklar.

Enligt trafikledningen på förbindelsen beräknas trafiken vara avstängd fram till cirka 16.30.

Hårt väder

Rådet till landets bilister är att inte ge sig ut på vägarna i onödan och att ta det försiktigt.

Under juldagen drog ett kraftigt nederbördsområde in västerifrån över landet. I stora delar av Götaland, i Svealand kommer tung blötsnö att falla. Även i fjällvärlden kan det komma stora mängder nysnö.

I kombination med blåst kan det bildas drivor på vägarna och i takt med att temperaturerna sjunker finns det risk för ishalka.

Snöfallet kan fortsätta även på annandagen.

Risk för strömavbrott

Elbolagen befarar att den blöta snön kan orsaka driftsstörningar. Sammanlagt var drugt 300 abonnenter utan ström på juldagens förmiddag.

– För vår del är det främst Östergötland som har drabbats, säger Anna Nystedt på Eons pressjour.

– Orsaken är att blöt snö tynger ner elledningarna, men än så länge är det förhållandevis få som har drabbats.

ANNONS

Glöm inte mors dag – skicka en vacker bukett med choklad! Beställ hos Interflora här.

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Hur många minus blir det hos dig?Så är läget på vägarna just nuHar du uppgifter eller bilder?
Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Väder

ÄMNEN I ARTIKELN

Väder