Elever vittnar om kackerlackor i skolmaten: ”Det är rätt obehagligt”

Kackerlackor som kryper i skolmaten och trillar ner i mjölkglasen – så har verkligheten sett ut för elever på Atleticagymnasiet i Stockholm.

Men skolan har låtit eleverna fortsätta äta i matsalen, trots att insekterna kan sprida sjukdomar.

– Vissa dagar har jag inte ätit alls, säger en elev.

Kackerlackor tillhör sorten skadedjur och utgör en hälsorisk för både människor och djur. Insekterna är smittbärare av olika sjukdomar och Anticimex skriver på sin hemsida att angripen mat bör kasseras. Omedelbart.

Just kombinationen kackerlackor och mat har varit vardag för eleverna på friskolan Atletica i Stockholm. Skadedjuren har, enligt elever, invaderat skolmatsalen och det har inte varit ovanligt att hitta krypande kackerlackor på tallriken, det här berättar en elev.

Tält sattes upp för att skydda maten

Eleven, som vill vara anonym, upptäckte problemet med insekter i september. I december eller januari ”exploderade” kackerlacksangreppet i skolmatsalen – så till den grad att ett tält sattes upp ovanför buffébordet eftersom insekter trillade ner i maten.

– Folk fick det verkligen i sin mat. Jag har fått insekter i mitt glas som ramlade ner från taket, då blev jag verkligen äcklad.

”Alla har inte råd att äta lunch ute”

Hen berättar att eleverna upprepade gånger bett lärare och rektorer om matkort, ett kort påfyllt med en viss summa pengar som ska gå till skollunch: men de har inte fått något gehör på önskemålet.

– Alla har ju inte råd att äta ute. De som inte har nåt annat val än att äta på skolan har fått sitta och hålla koll på sin mat. Det är rätt obehagligt att kolla i sin talrik så det inte kryper omkring kackerlackor, berättar eleven som själv tvingats ta pengar till lunch från sin månadspeng.

– Vissa dagar har jag inte ätit nåt alls.

Hur är stämningen på skolan just nu?

– Jag skulle nog säga att de flesta som har fobi för insekter är lite rädda.

Utbildningsbolaget Alma Mater AB är huvudman för friskolan Atleticagymnasiet där Stefan Burman är VD. Han bekräftar att skolan har problem med kackerlackor i skolmatsalen.

Skolan bekräftar kackerlackor

– Det kom till vår kännedom för drygt tre veckor sedan och direkt när vi fick reda på det kontaktade vi fastighetsvärden och Anticimex för att påbörja bekämpning av skadedjuren. Igår flyttade vi matsalen till gymnastiksalen.

Han bekräftar att det satts upp ett tält ovanför buffébordet för att skydda maten från insekterna, men vill inte kännas vid att det har förekommit i någon mat.

– Det är ingenting jag känner till. All vår mat tillagas av en cateringfirma och vi har sett till att skydda den väldigt noga.

”Vi har gjort det vi kan göra”

Det finns bilder på en kackerlacka som kryper i ett smörpaket.

– Jag känner till att det ska ha förekommit i ett smörpaket, men inte i någon mat.

Kackerlackor utgör ju en hälsorisk, varför flyttade man inte matsalen tidigare?

– Det har inte varit möjligt att göra det innan, vi har gjort det vi kan för att skydda våra elever. Vi har erbjudit dem att ta med sig maten och äta på någon annan plats.

Mardrömmen: Du har vägglöss
Publisert:

LÄS VIDARE