Flydde mitt i natten från lynchmobb

Av: Jill Sjölund

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Raskravaller skakar hel bygd – krismöte i dag

ville hämnas Bråket i Vännäs började enligt polisen med att en svensk flicka misshandlades av en man med invandrarbakgrund. Situationen urartade och i helgen evakuerade kommunen 46 invandrare till hemlig ort.
Foto: Foto: ULF HÄGGLUND/VÄSTERBOTTENS FOLKBLAD
ville hämnas Bråket i Vännäs började enligt polisen med att en svensk flicka misshandlades av en man med invandrarbakgrund. Situationen urartade och i helgen evakuerade kommunen 46 invandrare till hemlig ort.

En lynchmobb attackerade flyktingfamiljerna.

46 invandrare evaku-erades med bilkonvojer mitt i natten.

Nu befinner de sig på hemlig ort.

– Vi är rädda att det ska bli ett rasbråk. Det här är otäckt, säger Uno Nilsson vid polisen i Västerbotten.

”Vi måste lösa det här snabbt”, säger kommunalrådet Johan Söderling.

Flyktingarna i Vännäs lever i skräck. I går dubblerade polisen sin bemanning för att försöka stävja bråken.

– Det har blivit urskillningslöst. Man använder sig av hämndmetoder som inte ska finnas i ett modernt samhälle. Det har gått åt helvete för långt, säger Dan Andersson vid polisen i Västerbotten.

”Barnen blev livrädda”

Enligt polisen startade allt med att en ung svensk flicka misshandlades av en man med invandrarbakgrund i början av förra veckan.

– Det var ingen grov misshandel och det ska inte ha

legat något rasistiskt bakom. Men sedan har det växt till något oproportionerligt. Hon har fått bundsförvanter som ska vedergälla misshandeln, säger Uno Nilsson.

Natten till lördag samlades ett 40-tal personer utanför två flyktingfamiljers hus.

Det var lynchstämning.

– De skrek och hotade och kastade sten genom fönster. En av familjerna har sju barn, den yngsta är bara sex år. De blev livrädda, säger Ingrid Lindroth, kommunens flyktingsamordnare.

När polisen kom till platsen flydde mobben. Men natten till i går var det dags igen.

– Då hade mobben tagit reda på var olika arabisktalande flyktingar bor. De åkte runt och hotade dem och ropade glåpord, säger Ingrid Lindroth.

Kallar till krismöte

– Jag bestämde att de skulle evakueras. Vi tog den värst utsatta familjen först. Sedan under natten när de andra hotades förde vi iväg dem också. Sammanlagt har 46 personer fått lämna Vännäs.

I dag kallar Vännäs kommun till krismöte.

– Vi ska samla alla tjänstemän för att försöka få en fullständig bild av vad som händer och komma fram till vad vi ska göra. Vi måste lösa det här snabbt, säger Vännäs kommunalråd Johan Söderling.

– Det är förfärligt. Alla är chockade. Jag har känt att Vännäs är ett samhälle som välkomnar flyktingar. Jag förstår inte hur det här kan hända.

Publicerad: