”Det behövs fler kritiker i EU”

Lars Ohly chattade med läsarna

Anna E säger: Hej Lasse! Jag har lite beslutsångest. Varför ska jag rösta på Vänsterpartiet istället för Miljöpartiet i EP-valet den 7 juni?
Lars Ohly säger: För att vi inte bara är ett miljöparti utan också ett feministiskt parti och ett parti som tar fajten för kollektivavtal och konflikträtt. Och vi är det mest EU-kritiska alternativet.
Anna Panna säger: Hej på dig Lars! Kommer ni återställa sjukförsäkringen om ni vinner valet 2010? Som det ser ut nu kommer många bli utförsäkrade. Känner en del som mår dåligt över det här. Man kan inte få hjälp hos socialen om man är sambos. Alltså blir det så för de att de tvingas att bli försörjda av en annan vuxnen. Tycker jävligt synd om dessa människor! Kram på dig!
Lars Ohly säger: Vi i vänstern kommer att göra allt för att få med oss våra vänner i s och mp på en ny värdig sjukförsäkring som slutar försvåra för människor att överleva och komma tillbaka i arbete.
bosse säger: Är ni i vänstern fortfarande emot EU?
Lars Ohly säger: Ja
Lasse Salomonsson, Göteborg säger: Världen idag gör både kapital och arbetstillfällen lätt flyttbara. Att mer resurser behövs i den offentliga sektorn är klockrent. Men hur ska V skapa en bra grogrund för privat företagsamhet, som till syvenes och sist bidrar stort till offentlig sektors inkomster?
Lars Ohly säger: Det är ett växelspel mellan offentligt och privat. Off sektor är t ex den stösta enskilda beställaren av varor och tjänster från privata företag. Dessutom ska bra förutsättningar skapas genom satsningar på infrastruktur, bostäder och rättvis fördelning som gör att människor kan efterfråga varor och tjänster
Anders säger: Jag vet att vänsterpartiet har ungefär samma åsikter som piratpartiet i mycket men jag är orolig att ni kommer förhandla bort dessa ståndpunkter när ni ska regera med s, kan jag rösta på v med gott samvete?
Lars Ohly säger: När det gäller FRA-lagen är vi, s och mp överens: Den ska rivas upp om vi vinner valet 2010. När det gäller fildelning och nedladdning har tyvärr s röstat med högern för att ge storföretag rätt att jaga fildelare och nerladdare. Men det är en av våra viktigaste frågor så vi ger oss inte.
Juha säger: Ska alla ha lika lön?
Lars Ohly säger: Nej
Anna säger: Hej! Vad anser du är den viktigaste frågan inför EU-valet? Hur tycker du att frågan om kollektivavtalen bör behandlas på EU-nivå?
Lars Ohly säger: Tre frågor: Kollektivavtalen/konflikträtten, klimatet, kvinnors rättigheter/välfärden. Vi skulle ha kunnat se till att tvinga regeringen att garantera konflikträtten om bara s hade varit med och blockerat ett beslut om Lissabonfördraget innan kollektivavtalen garanterats. Nu måste vi vara öppna för alla handlingslinjer för att stärka fackens rättigheter - tillsammans med andra partier och fackföreningsrörelsen.
Jim säger: Hej Lars, tror du inte det är bättre att hålla kritiken mot S internt istället för att kritisera i media?, varför inte argumentera om detta som t.ex om facket i arbetsgrupperna istället?, iaf tills ni har en fin lösning att presentera i media(det stärker opinionen).
Lars Ohly säger: Vi är inte och ska inte bli ett rödgrönt parti. Vi kommer att fortsätta att tycka olika i många frågor. Men vi kommer också i allt större utsträckning visa en enighet om vilken riktning vi vill gå i efter valet 2010.
sebastian säger: Hej Lars! Vad står du någonstans gällande fildelning? För/emot, varför?
Lars Ohly säger: Det är en fantastisk teknisk utveckling som måste bejakas. Suveränt att fler kan ta del av musik, ljudböcker och filmer! Nu ska vi se till att ordna ett ersättningssystem till dem som skrivit och skapat. Så jag är för!
lillasyster säger: Tycker du att vi ska ta bort bolagsrepresentation från fackliga företrädare?
Lars Ohly säger: Nej
Linus säger: Varför är EU dåligt enligt V?
Lars Ohly säger: Odemokratiskt, en fastlagd högerpolitik enligt fördrag, militarisering, hotar kollektivavtalen. Det finns många skäl till att EU inte är lösningen utan en del av problemet.
Bengt Ekdahl säger: Vad är ett rättvist samhälle?
Lars Ohly säger: Ett samhälle där var och en ger efter förmåga och får efter behov.
Lars O säger: Hej Lars... du säger att V är ett miljöparti, vad anser du är en rimlig nivå på bränsleskatten å fordonsskatten? bor på landsbyggden å måste pendla långt till jobbet. känner en oro för att milöpartiet ska tok höja samtliga skatter...
Lars Ohly säger: Vi kommer att fortsätta miljöomställningen och en del i detta är att göra miljöbelastande transporter dyrare och mindre miljöbelastande relativt billigare. Det ska löna sig - också för dej på landsbygden - att välja mindre miljöbelastande bränslen och transporter.
Kalle säger: vad tycker du att vänsterpartistiska-LO medlemmar ska göra? Man börjar tröttna på LOs samarbetet med SAP? ska man lämna LO för en egen organisation eller vara kvar?
Lars Ohly säger: Jag är LO-medlem sedan 33 år. Jag kommer självklart att vara kvar i den organisation där nästan alla mina arbetskamrater är med. Och jag kommer fortsätta att arbeta för att demokratisera Lo och göra facket radikalare. Ge aldrig upp!
Kalle säger: 6-timmars arbetsdag? är det en fråga ni kommer driva eller försvinner den i samarbetet?
Lars Ohly säger: Viktigt att fortsätta driva det långsiktiga kravet på sex timmars arbetsdag. men för att nå framgång måste vi vara öppna för att ta kortare steg i början. Det kommer vi definitivt att driva.
Alma säger: Vad ska göras för att invandrare inte ska komma snett när de kommer till sverige (arbetslöshet och brottslihet)?
Lars Ohly säger: Minska segregationen - framför allt i de mest segregerare orterna som Örgryte, Djursholm och Falsterbo. Minska orättvisorna i levnadsvillkor, öka satsningar på utbildning och bekämpa arbetslösheten.
Christer säger: Hur ställer sig (v) till rovdjurspolitiken? För/emot flyttning av varg? Ett större regionalt inflytande?
Lars Ohly säger: Nej till att beslut ska fattas på regional nivå. Rovdjurspolitiken är ett nationellt ansvar. Vi vill öka antalet vargar i landet, samtidigt som vi självklart tar den oro på allvar som kan finnas i vissa delar av landet. Men en bra rovdjurspolitik kan aldrig bygga på eftergifter för de mest hatiska grupperna.
Magnus säger: Hej Lars! Detta är säkert en fråga du har hört tidigare. Hur anser du att vi ska kunna få stopp all denna massövervakning som vi människor utsätts för och som vi hela tiden ser öka i och med Eu:s inblanding. Jag pratar om Ipred, FRA etc.. Är det möjligt att lämna EU tror du? Tack på förhand! Ni har min röst!
Lars Ohly säger: Vi ska, tilsammans med s och mp, riva upp FRA-lagen om vi vinner valet 2010. När det gäller Ipred måste vi fortsätta att öka trycket så att s inser att det är fel väg att gå att ge multinationella företag rätt att jaga enskilda internetanvändare.
johan säger: Vad gillar du bäst i Moderaternas politik och sämst i Socialdemokraternas?
Lars Ohly säger: Socialdemokraternas positiva syn på svenskt militärt deltagande i kriget i Afghanistan är riktigt dåligt. Att Anders Borg vill använda vårt gemensamma ägande för att utöva makt i privata företag är bra.
lillasyster säger: Hur viktigt är EU-parlamentsvalet, är det viktigt att folk går och röstar den 7:de Juni?
Lars Ohly säger: Det är viktigt, men jag skulle ljuga om jag sa att världen kommer att förändras beroende av valresultatet. men det viktiga är att inte överlåta åt andra - framför allt entusiastiska EU-anhängare - att vara dem som representerar Sveriges väljare. Det behövs fler kritiker i EU!
Moderator säger: Då tar vi den sista frågan till Lars Ohly. Tack Lars och alla som chattat!
Ola säger: Vilken ministerpost skulle du helst vilja ha i en regering?
Lars Ohly säger: Statsminister. :-) Tack och hej!

Publisert: