”Jag blir så förbannad”

Theresé hamnade i pedofilgrupp med lilla dottern

Theresé Gustafsson, 18, och hennes väninna gick med i en grupp på Facebook – som sedan bytte namn till ”Vi som har sexfantasier om våra barn”.

Sedan hamnade ett av Theréses privata foton i gruppens bildgalleri, och någon skrev ”Mammas lilla leksak” över en bild där hon håller sin dotter.

– Jag blir så fruktansvärt förbannad, säger Theresé Gustafsson.

Theresé med lilla Ängla, 5 månader.
Theresé med lilla Ängla, 5 månader.

En ny ”trend” på Facebook har uppstått.

Användare skapar grupper som de byter namn på när tillräckligt många gått med.

I dagarna har flera grupper bytt namn till namn som anspelar på pedofili och incest.

Tog bild på dottern

Theresé Gustafsson, 18, och hennes väninna gick med i gruppen ”Se vem som besöker din profil med Profilbesökaren”. Som plötsligt bytte namn till ”Vi som har sexfantasier om våra barn”.

Och sedan upptäckte de att deras privata bilder på deras barn låg utlagda i gruppens bildgalleri med snuskiga kommentarer.

Under bilden på Theresé tillsammans med dottern Ängla, 5 månader, stod det ”Mammas lilla leksak”.

– Jag blev jätteförbannad och mejlade gruppens administratör och krävde att de skulle ta bort bilden. Jag till svar att "om du har fler vackra bilder på din dotter får du gärna skicka dem".

Theresé och många andra anmälde gruppen – både till polisen och till Facebook – men det tog ett dygn innan den försvann från nätverkssidan.

Anders Eklund och Engla

En grupp som fortfarande ligger kvar i skrivande stund är "Vi som har haft sex med våra föräldrar", som har över 52 000 medlemmar. Den hette från början "Tjejerna mot killarna, först till 100 000 användare".

Där skriver påhittade användare, bland andra "Anders Eklund” ”lustigheter” i loggen, blandat med upprörda personer som kräver att gruppen tas bort.

På Rikspolisstyrelsens IT-brottssektion är man väl medveten om problemet.

– Det här är en stor sport på internet för tillfället, säger Anders Ahlqvist, ställföreträdande sektionschef.

Han säger namnbytandet på grupper förmodligen inte är brottsligt, men att använda andras privata bilder på dessa sätt kan handla om förtal, sexuella trakasserier eller brott mot personuppgiftslagen.

Anmäl alltid

– Man ska be Facebook ta bort gruppen, sedan ska man alltid anmäla den här typen av brott till polisen, säger han.

Anders Ahlqvist uppmanar också Facebook-användare att vara försiktiga med att lägga upp privata bilder.

– Många tror att de är säkra för att deras vänner är en begränsad skara, men det räcker med att en person vill ”skoja”, säger Ahlqvist.

Från Facebooks sida uppmanar man offer för falska grupper att klicka på "Anmäl grupp"-knappen.

– Ju fler desto anmäler ju fortare går det för oss att få bort grupperna, då står anmälningarna ut från mängden, säger Jan Fredriksson jobbar på PR-byrån Text 100 som sköter Facebooks kontakter i Sverige.

Borde man inte ta bort funktionen "byt namn på grupp"?

– Det här är ett problem som finns i många länder. Just nu förs diskussioner om att man inte ska byta namn på grupper med över ett visst antal användare, men den policyn har inte hunnit införas ännu, säger Jan Fredriksson.

Hamnade i pedofilgrupp på Facebook
Publisert: