”Aftonbladet går lite före, bara”

Debatten om Aftonbladets Fattigblogg fortsätter. I en krönika den 24 mars skrev DN:s Johan Croneman att bloggen är en ”skam i tidningens moderna historia.” Nu har Aftonbladets chefredaktör Jan Helin gett ett svar som publicerades i DN idag.

”Kära DN-läsare,

En reporter på Aftonbladet talar direkt med sina läsare om fattigdom. Hon heter Jessica Ritzén och lever nu på socialbidragsnormen i en månad för att skriva en blogg om hur hon upplever det.

Tiotusentals läsare följer denna blogg. Många hundra människor i vårt land berättar dagligen själva på bloggen om egna, just nu levda erfarenheter av fattigdom. Delar av det redigeras och publiceras i tidningen.Vi tar ett nytt grepp och söker direkt dialog med läsarna för att röja väg för en angelägen fråga genom mediebruset.

I DN (24/3) kallar Johan Croneman detta ”en skam i Aftonbladets moderna historia”. Hrm… Jag trodde det var noga med nyanserna här i svensk journalistiks finrum. Vad är det vi ska skämmas för?

Att vi för en direkt dialog på nätet i stället för att åka ut, intervjua, anteckna och åka hem och skriva, tycks Croneman mena. Vi gör en hel del av det senare också. Minst lika mycket som DN törs jag nog påstå, utan att ha räknat. Nyligen tog det sig uttryck i en lång rad artiklar om människor som råkat illa ut i Försäkringskassans nya regelverk.

Nej, Johan Cronemans koleriska utbrott beror på något annat. Det vi gör är icke DN-mässigt. Ett oskick således. Aftonbladet är inte Dagens Nyheter. Däri ligger vår skam. Men, kära DN-läsare. Misströsta inte. Länge levde ni utan journalistik från Melodifestivalen, utan storys om brittiska ”Big brother”-stjärnor som Jade Goody och direktrapportering på nätet från program som ”Let’s dance”. Men det där har ju ordnat upp sig också i DN. Det kommer det här också att göra.

Snart kommer DN att börja tala med och lyssna till dig också. Aftonbladet går lite före bara. Så sett är allt som vanligt.

Är du nyfiken på hur framtiden kan se ut redan i dag? Kolla här:

blogg.aftonbladet.se/30258

Jan Helin, Chefredaktör för Aftonbladet