Nyheter

Hälften av maten slängs i onödan

Av: 

Susanna Vidlund

Tobias Österberg

NYHETER

Tips: Så kan du göra med maten

Över hälften av all mat som hamnar i soporna har hamnat där helt i onödan.

Lärde vi oss bara att hantera maten bättre skulle matavfallet minska kraftigt.

Det visar en ny undersökning från Konsumentföreningen Stockholm.

Orsakerna till att onödigt mycket mat hamnar i slaskhinken är flera, anser Konsumentföreningen Stockholm som både undersökt frågan via en enkät och genom att rota igenom folks hushållssopor.

72 hushåll i Stockholm ingick i undersökningen. Det visade sig att de studerade hushållen slängde 5,6 kilo matavfall var under den vecka som analysen bygger på. Soprotandet visade dock att 57 procent av den slängda maten hade kunnat ätas om den förvarats rätt eller ätits upp i tid.

Bröd, grönt och mjölk

Bröd, grönsaker och mjölkprodukter är det som slängs mest – av de vanligaste livsmedlen. Och det kan ofta undvikas. Bröd ska exempelvis inte behöva hinna mögla och matrester kan om de förvaras rätt ätas upp vid ett senare tillfälle.

– Man ska tänka på att snabbt kyla ner matrester och stoppa in dem i kylskåpet eller frysen. Att ha rätt temperatur i kylskåpet är också viktigt. Håller kylskåpet fyra grader så håller varorna enormt mycket längre, säger Louise Ungerth, chef för konsumentfrågor på KfS.

Lukt och smak

Föreningens attitydundersökning visar att unga människor sätter allt för stor tillit till matens bäst före-datum. I stället för att använda lukt- och smaksinne för att kolla om maten är okej slänger man den direkt i sophinken.

– Om maten har förvarats på rätt sätt och dessutom luktar och smakar bra är den oftast okej att äta, även om bäst före-datumet har gått ut. Men det är uppenbart att detta inte är självklart för alla, säger Louise Ungerth.

Miljötänk

Den som använder sunt förnuft i detta sammanhang kan spara en hel del pengar. Men även ur ett miljöperspektiv är det viktigt att inte slänga mat i onödan.

Föreningen anser att det onödiga matavfallet "orsakar utsläpp av växthusgaser och näringsläckage till sjöar och hav helt i onödan på sin långa väg från bonde till slaskhink”.

– Om matavfallet minskar globalt gynnas miljön och vi får en säkrare livsmedelsförsörjning i världen, säger Louise Ungerth.

ANNONS

Stoppa myggen i sommar! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel!

Extern länk från Apohem

Köp här!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter