Nyheter

Krav på lösen för Arctic Sea

NYHETER

Den finländska Centralkriminalpolisen bekräftar nu att en lösesumma utkrävts för det försvunna fartyget Arctic Sea.

Polisen vill inte uppge hur stor summa som begärts, men tyska Financial Times förmedlar på nätet obekräftade uppgifter om krav på 1,5 miljoner dollar.

Polisen kan inte med säkerhet bekräfta att fartyget blivit kapat, men har utifrån händelsekedjan starka skäl att misstänka att hon kontrolleras av kapare, uppger kriminalinspektör Markku Ranta-aho, för nyhetsbyrån FNB.

Stor förvirring

Förvirringen kring var fartyget befinner sig har varit stor. På fredagen uppgav talesmän för kustbevakningen på Kap Verde utanför Afrikas kust att hon siktats 75 mil från land. Uppgiften dementerades senare av Alexander Karpushin, Rysslands ambassadör i Kap Verde, efter ett möte med chefen för Kap Verdes väpnade styrkor.

På lördagen siktades Arctic Sea av AIS-systemet, som följer fartyg. Då befann hon sig vid Biscayabukten väster om Frankrike och var på väg mot sydväst. Systemet fick den första signalen 10.08 svensk tid och den andra sändes 10.25.

Arctic Sea, med timmerlast, misstänks ha kapats mellan Öland och Gotland den 24 juli på väg till Algeriet och har därefter varit försvunnet. I onsdags beordrade president Dmitrij Medvedev att den ryska flottan skulle söka efter skeppet. Nato och Ryssland bekräftade att de båda parterna håller kontakt om Arctic Sea.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder – 70% rabatt på märkeskläder

Kids Brand Store

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter