Ägget från Ica blev en kyckling

avMaria Å Lindvall

NYHETER

Kycklingen ”Ica” kläcktes efter 21 dagar

1 av 3
”VÄGRADE HAMNA PÅ FRUKOSTBORDET” Efter 21 dagar i Suzan Atalars kläckningsmaskin pickade ycklingen ”Ica” sig ut.

Här är kycklingen som vägrade hamna på äggmackan.

Efter 21 dagar började det lilla frukostägget från Ica att röra på sig – och en dunboll pickade sig ut.

– Jag blev jätteförvånad, säger Suzan Atalar, som gett dunbollen namnet – "Ica".

Nej, på frukostbordet hamnade aldrig de ekologiska äggen som Suzan Atalar handlade på Ica Supermarket i Gnesta. I stället stoppade 17-åringen in dem i värmen i familjens kläckningsmaskin.

– Jag tycker om kycklingar och höns och så, så jag tänkte att jag skulle testa och se vad som hände, säger hon.

Såg ett embryo

Redan efter några dagar gav experimentet resultat. Genom att genomlysa äggen med en lampa kunde Suzan se beviset på liv. Små, små röda blodkärl bildade en liten klump i äggulan på ett av äggen.

Och efter 21 dagars väntan med regelbundna vändningar av ägget hade embryot blivit till en liten kyckling som pickade sig ut i dag på förmiddagen.

– Jag blev jätteförvånad och glad. Jag har hört talas om andra som försökt föda upp köpta ägg men ingen som lyckats, säger Suzan.

Fick namnet ”Ica”

Även på Ica möts nyheten med förvåning:

– Äggen genomgår en genomlysning innan de lämnar produktionsanläggningen för att säkerställa att det inte finns några embryon i dem. Men det finns ju inget system som är 100-procentigt, säger Anders Lönnebring på presstjänsten.

Hos en del ekologiska gårdar har man en tupp med i hönsgården för att så långt som möjligt efterlikna naturliga förhållanden. Det skulle kunna vara en förklaring till att ägget befruktats.

För Suzans nykläckta kyckling – som fått det passande namnet ”Ica” – väntar ett liv med de andra kycklingarna och tuppen på familjen Atalars gård i Mölnbo.

– Den får ligga kvar i maskinen under en varm fläkt och torka i ett till två dygn. Sen får den vara tillsammans de andra kycklingkompisarna.

Vågar du äta Icas ägg efter det här?

– Ja, fast nu äter jag ju i och för sig bara våra egna ägg från gården. Men om man har äggen i kylen är det ingen fara alls. Kycklingarna behöver ha det minst 22 grader varmt för att kunna kläckas, säger Suzan.