Malin avslöjade sin man som en sol-och-vårare

NYHETER

Tio dagar före bröllopet upptäckte hon att 300 000 kronor var borta från kontot

1 av 2
BEDRAGEN ”Jag kommer aldrig kunna lita på en man igen”, säger Malin Özel, 29, efter att hon upptäckt att 32-åringen bara var ute efter hennes pengar.

Tio dagar innan bröllopet kom mardrömssamtalet från banken.

Malin Özels fästman hade tömt hennes konton. Under ett halvår hade han ljugit och systematiskt stulit hennes besparingar, enligt polisens misstankar.

– Han hade som heltidsjobb att lura mig, säger 29-åringen.

Inbjudningskorten till över 200 gäster hade skickats ut. Ringarna var köpta, bröllopsklänningen väntade i garderoben, kyrkan och smekmånaden i Grekland var bokade.

Då greps Malin Özels 28-årige fästman – misstänkt för grovt bedrägeri.

Malin arbetar som stylist i Stockholm. Hon är en driven karriärkvinna. Stark, integritetsfylld. Blicken svartnar när hon berättar om hur mannen hon litade på kan visa sig vara en klassisk sol-ochvårare.

Jobbade i USA

– Han har aldrig älskat mig. Jag har jobb, lägenhet och pengar. Min familj äger företag. Det var bara det han ville åt, säger hon.

– Jag känner skam över att det här har hänt. Men jag vill berätta för att varna andra.

De träffades genom gemensamma vänner för åtta år sedan. Länge var de bara ytligt bekanta.

Han var snygg, artig och trevlig. Reste mycket, sa att han jobbade i Dubai och USA. Så småningom växte känslorna.

– Han var otroligt charmerande, bra på att spela på mina känslor. Jag föll för honom.

Sommaren 2008 friade han under en semester.

I december bestämde sig paret för att köpa en gemensam lägenhet. Men Malin fick själv stå för lånet på 1,4 miljoner kronor.

– Han sa att han hade kronofogden efter sig efter att han varit utbränd och missat några räkningar, så han kunde inte låna pengar.

I samband med att lånet togs bytte Malin bank. Hon fick en säkerhetsdosa för att kunna använda internetbanken och skulle även få ett kreditkort skickat till sig.

– Men kortet dök aldrig upp. Jag tänkte inte mycket på det eftersom jag aldrig handlar på kredit, så jag behövde inte kortet. Och internetdosan såg jag heller aldrig till efter att jag fått den. Men jag tänkte inte på det heller eftersom jag aldrig behövt använda den, jag går alltid in på banken om jag har något ärende att sköta, säger hon.

Enligt åtalet tog 28-åringen kontroll över både säkerhetsdosan och kreditkortet, började successivt sälja av fästmöns fonder, 230 000 kronor som hon sparat under tolv år, och förde över tiotusentals kronor från Malins kreditkort till sin brors konto.

”Manipulerade mig”

Men några brev från banken, papper om att fonder sålts av eller kontoutdrag såg Malin aldrig till.

– Han tog alltid hand om posten, säger hon.

Under tiden levde 28-åringen lyxigt.

– Han köpte kläder, datorer, gick på krogen och köpte dyra presenter till sin familj. Han brände stora summor pengar, säger Malin.

Inför bröllopet köpte 28-åringen både ringar och klänning. Senare skulle det visa sig att han betalat med fästmöns pengar.

28-åringen påstod sig ha bostad i Dubai, berättar Malin. När hennes bror och hans flickvän skulle på semester till staden erbjöd han dem att låna lägenheten. Senare skulle det avslöjas att den inte var hans utan att han hyrt in dem på ett bostadshotell för Malins pengar.

Snart kom det fram att 28-åringen var dömd för bedrägeri.

– Han sa att han var oskyldig. Han var väldigt bra på att prata bort saker. Han manipulerade mig. Men det kändes mer och mer som att något inte stämde. Drygt två veckor innan bröllopet började vi bråka och jag gjorde slut.

Några dagar senare skulle Malins värld rasa. En vän ringde och sa att han hade hittat 28-åringens profil på en gay-internetsida.

– Där stod det att han sökte både män och kvinnor för det ena och det andra. Profilen hade legat uppe sedan i januari, under tiden vi planerade vårt bröllop. Då sa min syster åt mig att jag borde kolla mina konton. Först skrattade jag åt henne, men sedan började oron växa, säger hon.

På morgonen ringde Malin banken – och fick höra att kreditkortet hon inte visste att hon hade var maxat och att hennes besparingar var så gott som tömda. Hon gick till polisen. Pojkvännen delgavs misstanke om grovt bedrägeri samma dag.

Har satt det i system

– Jag hamnade i ett svart hål. Jag förstod inte hur han kunde göra så och varför jag inte hade sett det. Jag kommer aldrig att kunna lita på en man igen.

I dag hålls rättegången mot 28-åringen. I förhör medger han att han använt Malins kort och internetbank, sålt av fonder, fört över pengar till sin brors konto och ansökt om fullmakt över hennes ekonomi. Men han förnekar brott.

– Han säger att han gjort allt efter hennes medgivande. Men det är så dumt, säger åklagare Harriet Roswall.

– Jag anser att detta rör sig om grovt bedrägeri. Han har satt bedrägerierna i system och på ett hänsynslöst sätt utnyttjat en närståendes förtroende och orsakat henne allvarlig ekonomisk skada.

Aftonbladet har sökt 28-åringens advokat för en kommentar.

Jill Sjölund Kerstin Danielson