Äckligt, kränkande och obehagligt

NYHETER

Läsarbråk efter artikel om nakenbad i Sundsvall.

Efter aftonbladet.ses artikel om nakenbadsstriden i Sundsvall har kommentarerna haglat in. Delade meningar råder om nakenbadens vara eller inte vara.

Foto: Damer från Örebro teatercafé badar nakna i Fyrisån. Naturligt eller inte?

Ett av sommarens heta disskutionsämnen har varit nakenbaden och bland läsarna råder delade meningar – ska nakenbaden få finnas eller inte?

På ena sidan står de, som håller med den upprörda husägaren i artikeln: de tycker att nakenhet är onaturligt och att nakenstränder är motbjudande.

Kjell Ternström, den stugägare i Sundsvall som tagit strid mot ett nytt nakenbad, bor granne med Sundsvalls nya naturiststrand. Han har drivit frågan i rätten med argumentet att taxeringsvärdet på hans hus minskar på grund av badet och att det kan vara skadligt för hans barnarn att se de nakna människorna.

– Det är inte det naturliga i vårt svenska samhälle, att bada naken på en strand bland andra människor. Jag har barnbarn, och det vore inte lyckligt att ta med dem dit, säger Kjell Tjernström, enligt Sundsvalls tidning.

”Det är äckligt”

Många av aftonbladet.ses läsare håller med Kjell Ternström.

”Tanken på nakna människor är motbjudande. Det är äckligt med tanke på det visuella och det hygieniska” skriver Nilla77p, 32.

”För många kan det kännas kränkande och oehagligt”, menar Leo-76.

Signaturen Sunkissed, 53 år, håller med.

”Jag skulle inte heller gilla att ha en massa näckisar runt omkring mig. Och de allra flesta blandar in sex.” skriver han.

Trixet, 31, från Jönköping uppmanar nakenbadarna att hålla sig borta från stränderna.

”Skaffa en stuga i skogen så slipper vi andra som gillar att bada vanligt se er.” skriver han.

Onaturligt?

Många läsare har blivit upprörda av Kjell Ternströms uttalande att det är onaturligt att bada naken. De hänvisar till att barn föds nakna. ”Rottweilermamma” reagerar också över uttalandet att det skulle vara skadligt för barn att se folk som badar nakna.

”Barn växer upp och har ett skamfyllt förhållande till sin kropp redan från början. Orsakat av deras egna nära och kära" skriver hon.

En del läsare hänvisar också till friheten att välja själva och anklagar nakenbads-motståndarna för att vara gammalmodiga, rädda eller fördomsfulla.

”Det finns för mycket folk med fördomar som vill bestämma hur andra ska leva och vara.”

”Det bor så många moralkärringar i vårt land.”, skiver Lejonhjärta, 36.

”Sorgligt med denna nymoralism.”, tycker göteborgaren Ososse, 47.

I Sundsvall förlorade Kjell Ternström sin kamp. Sundsvall har ett nytt nakenbad i Västra Lövsjön och naturisterna i Medelpad jublar över beslutet.

Läs artikeln, och läsarkommentarerna, här.

Lina Thorén / Minimedia