Skatten sänks med 10 miljarder

NYHETER

Regeringen föreslår att jobbskatteavdraget förstärks med 10 miljarder kronor. Det innebär att de flesta löntagarna får en skattesänkning på mellan 200 och 250 kronor i månaden.

Dessutom föreslår regeringen i höstens budget att egenavgifterna för enskilda näringsidkare och delägare i handelsbolag sänks med fem procentenheter eller totalt 1,2 miljarder kronor.

Skattesänkningen börjar gälla den 1 januari 2010. I och med det fjärde steget i regeringens jobbskatteavdrag har 99 procent av alla heltidsarbetande fått sänkt skatt på över 1 000 kronor per månad och 75 procent har fått sänkningar på över 1 500 kronor per månad, enligt ett pressmeddelande från regeringen.

”Kraftfull jobbpolitik”

Statsminister Fredrik Reinfeldt presenterade paketet som en "kraftfull jobbpolitik", som inte senare ska leda till skattehöjningar eller nedskärningar.

– Alliansen vänder sig än en gång till 4,5 miljoner löntagare, sade han vid en pressträff på Kulturhuset i Stockholm på lördagen.

Alliansbrodern, Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund, underströk hur bra fördelningspolitisk profil det fjärde jobbskatteavdraget har.

– Reformen betyder mest för dem som har lägst inkomster.

”10 000 fler jobb”

Enligt Folkpartiledaren Jan Björklund innebär det fjärde jobbskatteavdraget 10 000 fler jobb jämfört med om regeringen inte hade vidtagit åtgärden. Men det betyder inte att arbetslösheten kommer att minska nästa år, tvärtom – och det är ett faktum som regeringen tillskriver finanskrisen.

Centerledaren Maud Olofsson fick lägga ut texten om de sänkta egenavgifterna, 5 procentenheter eller dock högst 10 000 kronor per år, som ska gynna 187 000 företagare.

– Det här ger ökade möjligheter för företagen att anställa en till. Om hälften av näringsidkarna gör det skulle det betyda runt 90 000 jobb, sade Olofsson.

TT