Nyheter

Hittade guldskatt från forntiden

NYHETER

Ett jättefynd av anglosaxiska guld- och silverföremål har gjorts i centrala England.

Upphittaren, 55-årige Terry Herbert, är arbetslös – men fyndet består av föremål från 600-talet, så de lär inte gå rakt ned i hushållskassan.

Däremot har han goda chanser att ändå tjäna en förmögenhet på skatten, eftersom engelsk lag ger upphittaren hälften. Markägaren, som är en kompis till Herbert, väntas få den andra hälften.

Herbert hittade skatten i juli, med metalldetektor, i en åker nära hemmet i Burntwood i Staffordshire. Han grävde fram saker i fem dagar innan han kallade in sakkunskapen.

Fem kilo guld

På torsdagen meddelades att skatten officiellt har klassats som ett värdefullt fornfynd. Om man bara går på vikten är skatten betydligt större än ett mytomspunnet fynd i Sutton Hoo i Suffolk 1939.

Föremålen – minst 1 350 stycken – kan ha tillhört en saxare av kungasläkt. Bara guldet väger fem kilo. En del av föremålen är rikt utsmyckade smidesarbeten med ädelstenar. Bland annat finns inskriptioner av text hämtad från den översättning av Bibeln som saxarna använde.

När skatten visades upp på en presskonferens i Birmingham på torsdagen sade arkeologen Kevin Leachy att varken han eller hans kolleger skådat något liknande.

Något uppskattat värde i pengar för fyndet har man ännu inte meddelat – det kan ta ett år eller mer. Värderingen görs av British Museum.

TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Missa inte: Den nya muminmuggen för 2021 finns hos Cervera – beställ här!

Cervera

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter