Putin: Vi är beredda att förlänga Start-avtalet

avTT

Publicerad:
Foto: Pablo Martinez Monsivais
Hej då, Finland. Donald och Melania Trump stiger in i Air Force One på flygplatsen Vanda efter toppmötet.
Foto: Heikki Saukkomaa/Lehtikuva/AP/TT
USA:s president Donald Trump, till vänster, och Rysslands dito Vladimir Putin skakar hand inför sitt möte i presidentpalatset i Helsingfors.
Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT
Donald Trump och Vladimir Putin anländer till mötet i Helsingfors.
Foto: Aleksandr Zemlianitjenko/AP/TT
Trump och Putin avslutade presskonferensen med ett handslag.
Foto: Tobias Österberg/TT
Säkerhetsåtgärder kring mötet präglar centrala Helsingfors.

Ryssland är redo att diskutera en förlängning av nedrustningsavtalet Start. Det sade Vladimir Putin till Donald Trump under toppmötet i Helsingfors.

Trump avvisade att Ryssland skulle ha blandat sig i USA:s val 2016.

– Jag försäkrade president Trump att Ryssland är berett att utvidga detta avtal, att förlänga det, men vi måste enas om det specifika först, eftersom vi har frågor till våra amerikanska motsvarigheter. Vi tycker att de inte helt följer avtalet, men det måste experterna avgöra.

Det säger den ryske ledaren i en tv-intervju med Fox News i samband med toppmötet. Det senaste Start-avtalet om atomnedrustning löper i sin nuvarande form ut 2021.

På den gemensamma presskonferensen efter mötet var Putin och Trump eniga både i stil och i de flesta av de ämnen som kom upp. De betonade att de hade samtalat i två ytterst framgångsrika timmar i Finland, vid en träff som skulle ha varat i 90 minuter.

"Bra och användbar"

– Vår relation har aldrig varit så dålig som den är nu, emellertid förändrades det för omkring fyra timmar sedan. Det här mötet är bara starten för en lång process men vi har tagit ett steg mot en ljus framtid, sade Trump.

– Den här diskussionen har varit mycket bra och användbar, lade Putin till.

Just att de båda två inför första mötet skulle sitta ned ensamma och utan någon fastställd agenda har oroat. Och kommentarerna i USA efteråt handlar mest om hur svagt Trump uppträtt under presskonferensen.

De båda presidenterna höll långa anföranden, utrymmet för frågor var mindre och knappt en handfull tilläts. Dessutom försenades presskonferensen efter att en man som utgav sig för att vara journalist förts bort med våld, efter att han försökt att visa upp en skylt med budskap om nedrustning av kärnvapen.

Oense om Krim

Att de pratade kärnvapennedrustning bekräftar såväl Trump som Putin. Syrien, Iran och Ukraina var andra givna ämnen. Det hade funnits farhågor för att Trump skulle erkänna Krim som ryskt, men de farhågorna infriades inte. Båda medgav oenighet i frågan.

Störst fokus på presskonferensen fick ändå Rysslands eventuella inblandning i presidentvalet där Trump stod som segrare 2016.

– Det har inte funnits några som varit i maskopi med varandra. Jag besegrade Clinton enkelt och vi gjorde en utmärkt valkampanj, det är därför jag är president, sade Trump, som ändå hävdade att han under samtalet pressat Putin kring ämnet.

– President Putin förnekade inblandning väldigt kraftfullt, sade Trump.

Aldrig blandat sig i

Putin i sin tur medgav detta men påpekade:

– Jag måste upprepa vad jag sagt många gånger förr. Den ryska staten har aldrig blandat sig i och tänker inte heller blanda sig i USA:s inre angelägenheter.

Ämnet har blivit högaktuellt då tolv ryska underrättelseagenter i förra veckan åtalades i USA för att ha gjort dataintrång på Demokraternas partinätverk under presidentvalrörelsen 2016.

På en fråga om Putin ville se att Trump vann valet, svarade presidenten ja, men utifrån att han föredrog honom gällande politisk inriktning.

I en rysk tv-intervju med Putin efter toppmötet beskriver han Trump som kunnig, välinformerad och en intressant samtalspartner som lyssnar på argument.

Rättad: I en tidigare version stod felaktigt i ett citat av Trump att det var Trump som hade förnekat inblandning i USA:s valrörelse. Det är nu rättat till Putin.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Syrien

USA