200 sekunder

49-åringen pekas ut som rekryterare till IS

Av: 

Erik Wiman

Kristina Edblom

Magnus Sandelin

NYHETER

Enskilda personer och familjer pekas ut som rekryterare till IS.

En 49-årig man uppges av polis ha agerat resebyrå för jihadister på väg till kriget i Syrien.

– Han radikaliserar unga och har mycket goda kontakter runt om i Europa, säger en poliskälla.

Mannen som möter oss i dörren vill inte prata. Vi hinner säga att vi är från Aftonbladet och att vi söker upp personer som pekats ut som våldsbejakande islamister.

– Jag har inte tid.

Dörren stängs.

49-åringen är småbarnspappa med fast jobb och lägenhet på en bra adress. Enligt flera uppgiftslämnare pekas han ut av Säkerhetspolisen som en av de största rekryterarna till terrororganisationen Islamiska Staten, IS. Han har själv aldrig varit på slagfälten i Syrien och Irak. Hans uppgift har snarare varit att bistå med kanonmaten: unga män som övertygats om att strida och dö för Guds sak.

Tidigare var mannen medlem i en muslimsk församling, men nu är han avstängd på grund av sina extrema åsikter.

– Vi tror att han har en egen källarmoské eller predikar i olika lägenheter, men vi har inte lyckats lokalisera någon plats, säger en källa inom polisen som inte vill stå med sitt namn eftersom det skulle kunna försvåra hens arbete.

– I övrigt är det en person som seglar under radarn. På pappret finns det egentligen ingenting som sticker ut med honom.

Rekryteringen till våldsbejakande islamism är mer dold i dag än för några år sedan.

Fungerar som resebyrå

Aftonbladets och Viafrees granskande tv-program 200 sekunder har kartlagt återvändarna från terrorsekten IS och de jihadistiska nätverken runt dem. I pusslet med att hitta gemensamma nämnare för de svenskar som anslutit sig till IS och andra terrorgrupper har 49-åringens namn dykt upp gång på gång. Exakt hur många han rekryterat är oklart, men enligt uppgift rör det sig om tiotals.

– Han är en slags resebyrå, han både radikaliserar unga och har hjälpt dem att resa. Det är en person med mycket goda kontakter runt om i Europa, säger vår poliskälla.

Vissa släkter har kommit att bli maktfaktorer i de våldsbejakande islamistiska miljöerna. Familjemedlemmarna återfinns i säkerhetstjänster över hela världen. Rekryteraren från Sverige är inget undantag. Han är nära släkt med en av Europas mest kända hatpredikanter, en person som bland annat har sagt att han vill att muslimer ska ge västvärlden ett nytt elfte september varje dag.

49-åringen har också setts på bild tillsammans med ytterligare en känd islamist.

”Ni är från Säpo”

När vi själva ställer frågor om 49-åringen under vår kartläggning möts vi ofta av kompakt tystnad. Personer som annars är villiga att prata med oss, blir tillknäppta när hans namn kommer på tal. Vi förstår också att vi rör oss i fotspår som Säpo trampat upp.

– Ni är inte journalister, ni är från Säpo va, frågar en person när vi nämner 49-åringen.

När vi legitimerar oss och visar att vi arbetar på Aftonbladet, säger personen:

– Ok, men ni ställer samma frågor som Säpo.

Mannen har tills nyligen arbetat på ett bemanningsföretag. Där de andra arbetade i ett öppet kontorslandskap krävde mannen att få tillgång till ett eget rum. Enligt polisen hade han genom sitt jobb tillgång till upp emot tiotusen personuppgifter på långtidsarbetslösa personer.

När vi söker honom på arbetsplatsen får vi veta att han nyligen slutat. Nu arbetar han på ett företag som säljer språkundervisningstjänster till svenska kommuner.

Under flera veckor har vi sökt mannen vid upprepade tillfällen, men förutom när han stängde dörren framför oss, har vi inte fått prata med honom.

IS-flagga i vardagsrummet

En stor familj i en svensk stad pekas liksom 49-åringen ut som centrala aktörer inom den våldsbejakande islamismen. Men då rekryteraren främst har agerat i Sverige, har familjen haft en mer konkret roll i Mellanösterns krig. Flera familjemedlemmar har dött i strid.

– Den här familjen är fortfarande mycket aktiv, de hade en IS-flagga i vardagsrummet så sent som för ett år sedan, säger en poliskälla till 200 sekunder.

Enligt uppgifter greps en släkting till familjen med en väska fylld av sprängmedel i Libanon, en annan sitter i fängelse på livstid för förberedelse till terrorattentat i ett europeiskt land.

Liksom den 49-årige rekryteraren är familjen enligt polisen en påverkansfaktor i området där de lever och de sprider en radikal och våldsbejakande form av islam.

Pappan vill inte prata med oss, men vi får kontakt med en i familjen som säger att de inte på något sätt är extremister, även om de pekats ut som sådana.

– Vi har blivit spottade på ute.

”En god tanke”

Familjemedlemmen säger sig vara stolt över sina döda släktingar som åkte till Syrien för att göra gott och hjälpa muslimer.

– Jag är stolt över dem. Vi är religiösa men många kopplar det till extremism. Vi har studerat och jobbat här i Sverige så vi är som alla andra.

– De valde inte att åka för att de är terrorister utan för att de blev påverkade när de såg hur många barn som dog där nere, och de ville göra nånting åt det. De ville göra nånting åt de civila som dog i onödan, barnen och kvinnorna. Jag skulle inte kalla dem extremister, det var en god tanke bakom det hela.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

200 sekunder

LÄS VIDARE

Stred i Syrien – begår brott i Sverige

ÄMNEN I ARTIKELN

200 sekunder

IS/Daesh (Islamiska staten)

Säpo

Islamism

Syrien