Två anhållna efter tisdagens dödsskjutning

Foto: Johan Nilsson/TT
En 24-årig man sköts ihjäl och en man i 30-årsåldern skottskadades allvarligt i stadsdelen Nydala i Malmö på tisdagen. Arkivbild.

avTT

NYHETER

Två män, 21 och 23 år gamla, greps under tisdagskvällen på sannolika skäl misstänkta för mord och försök till mord. Detta efter en skottlossning tidigare under dagen i Malmö.

En 24-årig man sköts ihjäl och ytterligare en man i 30-årsåldern skottskadades allvarligt i stadsdelen Nydala i Malmö under tisdagseftermiddagen. Den skadade mannens liv ska nu vara utom fara.

Bland annat vittnesmål ledde fram till gripandena.

– Det var många vittnen på plats och de kunde ge goda vittnesmål, säger Stefan Sinteus, polismästare i Malmö.

Båda de anhållna och de två skjutna männen är sedan tidigare kända hos polisen.

Hög eskaleringsfaktor

Han beskriver utredningsläget som gott, både vad gäller skjutningen på Drottninggatan i juni, där tre personer dog, och mordet på Lindängen några dagar senare.

– De här händelserna har en eskaleringsfaktor som är ganska hög. De kriminella har även ändrat sitt beteende. Man skjuter mitt på dagen i publik miljö, och man struntar i stort sett i om man blir röjd eller igenkänd. Det är allmänt oroligt bland de kriminella i Malmö just nu, säger Stefan Sinteus.

För att öka tryggheten i staden kommer polisen nu att placera ut husbilar med poliser och volontärer på strategiska platser i Malmö, där befolkningen kan ställa frågor.

Polisen står fast vid att det finns en risk för gemene man så länge skjutningarna sker på allmän plats, men ännu har ingen i allmänheten skadats.

Huruvida det finns någon koppling mellan de olika skottlossningarna är något som polisen just nu jobbar med.

– I och med Malmös lilla yta och att de här personerna är kända av varandra och av oss, så är det fel att säga att de inte kan höra samman, säger Stefan Sinteus.

Polisens råd: Så här ska du göra om du hör skottlossning 00:41