Älgar

Vita älgen Ferdinand är borta

Av: 

Jill Sjölund

NYHETER

Den vita kändisälgen Ferdinand är försvunnen. Ingen har sett honom sedan i vintras.

Naturfilmaren Ulf Jonasson är orolig att något hänt honom.

– Jag är ute nu och letar på platser där han varit tidigare, säger han.

Ferdinand har hållit till i skogarna norr om Arvika i åratal. Den stora vita älgen blev världsberömd efter att Edas kommunalråd Hans Nilssons bilder av den spreds i sociala medier förra sommaren. Folk vallfärdade till skogarna för att få den perfekta bilden.

Uppståndelsen påstods ha gjort Ferdinand oskygg och aggressiv. I höstas beslutade polisen om skyddsjakt. Då ryckte kommunalrådet Hans Nilsson ut. Han gjorde sig beredd att agera mänsklig sköld och startade en namninsamling för att skona älgen. Över trettontusen skrev under på bara två dagar. Skyddsjakten drogs snart tillbaka efter att det slutade komma in larm om älgen. Ferdinand var i säkerhet.

Har du sett älgen? Tipsa oss!

Borta sedan januari

Men sedan i januari har ingen sett till honom.

– Ortsbefolkningen har hört av sig till mig och känt oro för att de inte sett till honom på länge. Jag är ute nu och letar på platser där han varit tidigare, men jag har inte hittat honom. Han skulle vara nio år i år, så han har normalt många år kvar att leva, säger Ulf Jonasson som har gjort en film om kändisälgen.

Ulf Jonasson är rädd att Ferdinand inte lever längre.

– Folk här berättar att det varit luriga, porösa isar i år. Eftersom snön la sig tidigt kunde isarna inte frysa till på samma sätt som när de ligger bara. Då kan isen bli förrädisk på sina ställen och då kan älgar råka illa ut. De kan gå igenom isen. Det är en hypotes, säger han.

”Hoppas vi ses igen”

Under de fyra år som Ulf Jonasson arbetade med filmen ”Skogens vita konung” träffade han Ferdinand flera gånger.

– Första gången jag såg honom var riktigt magisk. Jag trodde inte mina ögon. Han var otroligt vacker och ståtlig, som ett skoglikt väsen. Nästan spöklik, säger han.

– Det här är känslosamt för mig. Jag hade hoppats få se honom igen. Det är min slutreplik i filmen: ”Hoppas vi ses igen”.

Kan inte Ferdinand ha gått iväg och skaffat sig ett nytt hemområde?

– Visst skulle det kunna vara så, men då borde någon ha sett honom i de nya områdena. Dessutom är han så stationär här i sitt område, så jag tror inte så mycket på att han har gått någon annanstans. Men jag fortsätter hoppas att han dyker upp, säger Ulf Jonasson.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert:

LÄS VIDARE

Världsberömda vita älgen ska skjutas

ÄMNEN I ARTIKELN

Älgar