Branden pågår fortfarande i Nacka: ”Skogen självantänder inte”

Av: Mikaela Somnell

Publicerad:

En stor skogsbrand spridd över nio hektar har rasat i Nacka utanför Stockholm sedan i fredags eftermiddag.

Branden är under kontroll men eftersläckningen kan pågå till på måndag.

– Jag vet inte orsaken till den här branden, men en sak är säker, skogen självantänder inte. Det är människors slarv, säger Lars-Åke Stevelind, operativ chef på Södertörns räddningstjänst.

1 av 26 | Foto: Andreas Bardell

Vid fyratiden på fredagseftermiddagen tog en stor brand fart i skogarna kring Svindersviken i Nacka utanför Stockholm.

Stora rökpelare kunde ses från flera håll i centrala Stockholm under eftermiddagen och kvällen, och i närheten av branden låg röken så tjock att det var svårt att se mer än ett par meter framför sig.

Under lördagsmorgonen uppger Lars-Åke Stevelind, operativ chef på Södertörns räddningstjänst, att branden är under kontroll men att släckningsarbetet kommer pågå ett bra tag till.

– Vi har en horisont på två dygn till. Förhoppningsvis lyckas vi släcka den snabbare. Men får vi inget regn och om det börjar blåsa så vet man aldrig hur det utvecklar sig. Vi är små när vädrets krafter sätter in, säger han.

Lars-Åke Stevelind berättar att räddningstjänsten kommer att kraftsamla under lördagen och gå upp i styrka.

”Ryker fortfarande kraftigt”

– Det ryker fortfarande kraftigt. Oaktat om det finns lågor eller inte finns det problem kvar, det sitter i marken. Varje centimeter måste vattenbekämpas på de 9 hektaren.

De italienska brandflygen som kallades in under fredagskvällen hade enligt Stevelind en bra effekt mot de öppna lågorna, men under lördagen kommer man att bekämpa branden från marken.

Vad som orsakade branden är oklart, men Lars-Åke Stevelind känner sig säker på att det är oaktsamhet som ligger bakom.

– Jag vet inte orsaken till den här branden, men en sak är säker, skogen självantänder inte. Det är människors slarv, säger han.

Stevelind hoppas att människor kommer tänka efter i fortsättningen och inte trotsa det rådande eldningsförbudet.

– Jag hoppas verkligen att man inte röker eller eldar på något sätt. Förhoppningsvis använder man inga engångsgrillar, de är riktiga anstiftare.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN