Hundar

Veterinären låser in sig i den varma bilen – för att skydda hundarna

avBabs Drougge

På bara en halvtimme når temperaturen i bilen oanade höjder.

Till slut klarar veterinären inte mer och tvingas lämna bilen.

Med den virala videon vill hon få fram ett viktigt budskap: Hundar dör i varma bilar.

Trots upprepade varningar får veterinärer varje sommar vårda flertalet hundar som lämnats av husse eller matte i bilen på parkeringen.

För att verkligen nå ut med budskapet bestämde sig en brittisk veterinär för att genomföra ett litet experiment. Filmen där veterinären Zephanie Woodward låser in sig själv i en bil har fått stor spridning på sociala medier.

Utrustad med tidtagarur och termometer visar hon hur snabbt temperaturen når långt över den utanför bilen. Fast det hade kunnat räcka med en blick på veterinärens ansikte för att förstå hur olidligt klimatet i bilen är.

”Jag hade kunnat vrida svetten ur min tröja”, svarar veterinären på en av många kommentarer under videon på Shepherds Veterinary Hospitals Facebooksida.

Foto: Shepherds Veterinary Hospital/Facebook

Det dröjer inte mer än sju minuter förrän temperaturen i bilen är uppe i 38 grader, och veterinärens svettkörtlar börjar arbeta.

”Jag är glad att jag inte har på mig en pälskappa”, konstaterar Zephanie Woodward då.

Vid 20 minuter och 43 grader är veterinären märkbart påverkad och ifrågasätter hur mycket längre hon klarar av att stanna i bilen.

Nästa gång hon tar till orda visar termometern på 46 grader. Det har då gått en halvtimme sedan veterinären satte sig i bilen, och hon är nära på att storkna.

”Om jag vore en hund hade ni funnit mig avsvimmad på bilens golv. Så snälla, glöm inte – hundar dör i varma bilar”, säger Zephanie Woodward innan hon kastar sig ut ur bilen, dränkt i svett.

ARTIKELN HANDLAR OM

Hundar

Bilar