Tv-pirater döms till fängelse

avTT

Foto: Fredrik Sandberg/TT
Tre personer i Malmö döms till fängelse och skadestånd för att ha distribuerat tv-kanaler utan tillstånd. Arkivbild.

Tre personer i Malmö döms till fängelse och skadestånd efter en omfattande tv-pirathärva.

De åtalade döms till fängelsestraff på mellan ett och två och ett halvt år. Dessutom ska de betala skadestånd på närmare 200 miljoner kronor respektive 14 miljoner kronor till två drabbade tv-bolag.

De tre personerna har hela tiden förnekat brott, och hävdar att de sänt tv-kanaler med stöd av avtal.

– Vi är besvikna, vi hade hoppats på att domen och skadeståndsyrkanden skulle ogillas. Vi har redan bestämt oss för att överklaga, arbetet är påbörjat. Det är ett komplicerat mål och vi tror att utfallet blir ett annat i hovrätten, säger den huvudmisstänktes försvarsadvokat Jonas Nilsson till TT.

De tre dömda greps vid ett tillslag i Malmö 2016, misstänkta för att ha avkodat och distribuerat utländska tv-sändningar – i huvudsak från Mellanöstern – utan tillstånd.

I december 2017 väcktes åtal som rör brott mot upphovsrättslagen och avkodningslagen.

Åtalet sträcker sig över flera år. Enligt kammaråklagare Henrik Rasmusson ska bolaget som mest ha haft 150 000 abonnenter runtom i världen och dragit in 300 miljoner kronor – ett belopp som Jonas Nilsson anser "saknar verklighetsförankring".

– Vi har velat beräkna beloppet lågt. De har haft ett stort antal återförsäljare runt omkring i världen, sade Henrik Rasmusson till TT i samband med att åtalet väcktes i december.