Wistis sommar – en förväntad predikan

avHanna Olsson

Foto: SVERIGES RADIO
Kent Wisti sommarpratar om Gud och religion.

En 90 minuter lång predikan kryddad med kända skämt från internet. Barndomsminnen varvade med tankar om Gud och religionen.

När skämttecknande prästen Kent Wisti sommarpratar får man precis det som förväntas.

Finns det något mer folkligt än en frispråkig präst? En predikant med lite drag i, som till och med svär och säger könsord ibland. Kanske är det samma mekanismer bakom Mark Levengoods popularitet som döljer Kent Wistis succé.

Det är alldeles lagom farligt. I dag är Kent Wisti inte bara ett fenomen i sociala medier med sina konstnärliga skämtteckningar om samtiden, utan kan även ses i Dagens Nyheter med desamma.

Kombinationen av präst, konstnär och twitterräv blir något som många kan tycka om. Många kommer också att uppskatta hans sommarprat.

Han varvar barndomsminnen från Småland med tankar om vad som förenar oss människor. Alltid med exakt prästfrasering och snart kastas lyssnare med sådana erfarenheter till kyrkbänken.

Kent Wisti gör avbrott för skämt stulna från internet, som det om de allt galnare smakerna på kolsyrat vatten (”snart kommer väl brända mandlar/kuk”) eller om att människor – som till stor del består av vatten – egentligen bara är gurkor med ångest.

Att Kent Wisti tidigare kritiserats för att låna frikostigt från internet hindrar honom inte heller här.

Wistis syn på religion är lätt att ta till sig, den sortens religion som lagom religiösa svenskar kan tänka sig vid till exempel en vigsel. Han kallar Bibeln för en boksamling och avslutar flera resonemang med ”det som vi högtidligt kallar Gud”.

Det som möjligen provocerar någon är att Kent Wisti genomgående kallar gud för hen.

Kent Wistis sommarprogram är precis det man förväntar sig, tyvärr blir det distanserat och lyssnaren kommer aldrig riktigt nära personen bakom mikrofonen.

En stor guldstjärna ska han dock ha för det utsökta musikvalet, mycket svenskt och finstämt och så lite Regina Spektor. Tack gode Gud för det.

ARTIKELN HANDLAR OM