200 sekunder

Var fjärde räkning från Massi Fritz skars ned

Av: 

Robert Aschberg

Julija Sidner

Kristina Edblom

NYHETER

200 sekunders granskning av Elisabeth Massi Fritz samtliga räkningar förra året avslöjar att var fjärde skars ner av svenska domstolar.

Allra mest kapades kostnadsräkningen i det nedlagda våldtäktsmålet mot Julian Assange – från 749 000 kronor till 449 000 kronor.

De senaste fem åren har Elisabeth Massi Fritz plockat ut sammanlagt 11,6 miljoner kronor i vinst.

Av de 16 tidigare anställda hos stjärnadvokaten Elisabeth Massi uppger tolv att de uppmanats att ta mer betalt. I 200 sekunder beskriver de pressen att dra in pengar till företaget som stor. De senaste åren har Elisabeth Massi Fritz gjort miljonvinster. Sedan 2013 har hon, utöver lönen, fått utdelning från sitt aktiebolag på sammanlagt 11,65 miljoner kronor (räkenskapsåren 2012–2016).

Det är domstolarna som beslutar om ersättning till brottsoffrens ombud och staten som betalar. 200 sekunder har begärt ut en sammanställning från Domstolsverket över samtliga utbetalningar till advokaten Elisabeth Massi Fritz förra året. Vi har sedan granskat kostnadsräkningar och beslut från domstolar över hela landet, sammanlagt handlar det om 139 mål.

Granskningen visar att var fjärde kostnadsräkning (24 procent) skars ner, det vill säga att domstolen inte tyckte att den begärda ersättningen för uppdraget var skäligt.

Skars ned till nästan hälften

Efter att våldtäktsmålet mot Julian Assange lades ner förra året begärde Elisabeth Massi Fritz ersättning för uppdraget som målsägandebiträde med 748 965 kronor. Bland annat ville hon ha ersättning för 80 timmar kontakt med media. I ett yttrande till tingsrätten skriver åklagarna i målet att det inte finns skäl att ifrågasätta att Elisabeth Massi Fritz lagt ner ett omfattande arbete, däremot kan det ifrågasättas om alla åtgärder ryms inom uppdraget som målsägandebiträde.

”Det kan vidare ifrågasättas om mediakontakterna i så stor omfattning som har varit fallet (80 timmar) har varit nödvändiga för att tillvarata klientens intressen inom ramen för förundersökningen.”

Elisabeth Massi Fritz driver advokatbyrån Elisabeth Fritz.
Elisabeth Massi Fritz driver advokatbyrån Elisabeth Fritz.

Tingsrätten beslutade att ersättningen skulle uppgå till 448 618 kronor, varav 30 timmar avsåg kontakter med media.

Har överklagat flest gånger

När en advokat får sin kostnadsräkning prutad kan han eller hon överklaga beslutet till hovrätten. Aftonbladets och Viafrees granskande program 200 sekunder har gått igenom listor över samtliga sådana överklaganden till Svea hovrätt under åren 2012–2017 – totalt över 1 000 stycken. Ingen annan advokat har överklagat fler gånger än Elisabeth Massi Fritz som klagat 25 gånger under perioden. I bara tre av fallen har hovrätten beslutat att höja ersättningen.

– Om man tittar till det mycket stora antal uppdrag som advokater har så är det oerhört sällan som advokaters arvoden prutas, säger Anne Ramberg i 200 sekunder.

Genomgången av kostnadsräkningarna visar också att många av dem som fått Elisabeth Massi Fritz som förordnat målsägandebiträde i stället företrätts av någon av hennes anställda genom fullmakter.

Majoriteten av kostnadsräkningarna för Elisabeth Massi Fritz förordnanden från förra året skrevs under av någon av hennes anställda.

200 sekunder har sökt Elisabeth Massi Frit, som senare lämnade en skriftlig kommentar till Aftonbladet.

ANNONS

Hjälp barnen på plats! Genom UNICEF kommer din hjälp fram.

Extern länk från UNICEF

Klicka här

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

200 sekunder

LÄS VIDARE

Anställda uppmanades att debitera mera: ”Det är helt orimligt”

ÄMNEN I ARTIKELN

200 sekunder

Elisabeth Massi Fritz

Anne Ramberg

Julian Assange