Pojke hånad på nätet – av polis

Publicerad 2012-08-06

Kändispolisen Martin Melin: Bra att vi når ut men polisjargongen måste skalas av

Den 40-årige polismannen hånade en full 16-åring som skrikit: ”Fuck the police”.

Facebookinlägget tvingade myndig­heten att stänga sidan – och skapade nytt rabalder om hur lagens långa fingrar knappar på tangenterna.

Polismannen skrev på myndig­heten i Växjö/Alvestas Facebooksida i förrgår att en 16-åring med en petflaska sprit i handen hade skrikit ”Fuck the police” och sedan lagt benen på ryggen.

Den 40-årige polismannen uppgav hånfullt att det var pinsamt för tonåringen att han blivit ifattsprungen.

Inlägget fick 50 000 likes och 2 500 kommentarer på ett dygn – och sidan fick stängas.

En del ansåg att det var oprofessionellt att hänga ut en tonåring på myndighetens sida. Men de allra flesta tyckte att polisen gjorde helt rätt.

Stort genomslag

Polisen får allt större genomslag i de sociala medierna där de både risas och rosas. För ett par veckor sedan utlöstes en folkstorm när Södermalmspolisen i Stockholm efterlyste en väskryckare med ”romskt utseende” på Twitter.

Peter Ågren är vikarierande chef för Södermalmspolisen och blev för snart två år sedan Sveriges första twittrande polis.

Men tonen i hans inlägg har förändrats.

– Det vi skriver kan få gigantiska återverkningar, säger han och tillägger:

– Det blir mer reglerat och mer opersonligt och det är lite tråkigt. Det finns ingen egentlig frihet för mig som polistwittrare.

”Fyllo” är inte okej

Förra sommaren fick Ågren kritik för att han twittrade om att det låg ”fyllon i klasar” i trapporna mot Högalidsparken. En vecka senare bad han om ursäkt.

– Det var en reaktion från en person som kände sig kränkt och då bestämde polisen att vi inte får använda ordet fyllo.

Twittrande kändispolisen Martin Melin tycker att poliser borde twittra ännu mer för att nå ut till allmänheten. Men kanske frisera språket en aning.

– Man måste skala av polisjargongen och uttrycka sig på ett annat sätt, kanske skriva gärningsman i stället för buse, säger han.

Polisen i sociala medier

I lördags skrev en polis i Växjö på Facebook om hur han grep en berusad 16-åring som skrek ”Fuck the police”. Inlägget fick så många kommentarer att polisen stängde ner sidan.

För två veckor sedan väckte Södermalmspolisen en folkstorm när ett polisbefäl efterlyste en väskryckare med ”romskt utseende” på Twitter. Polisen lovade efteråt att bättra sig.

I slutet på juni efterlyste Södermalmspolisen i Stockholm en borttappad nalle på Facebook. Inlägget blev en världsnyhet och nallen kom så småningom tillbaka till sin rätta ägare, ettåriga Tyra.

Förra sommaren fick polismannen Peter Ågren kritik för att ha twittrat om att ”fyllon i klasar” låg i trapporna mot Högalidsparken. Han bad om ursäkt en vecka senare.