Nyheter

Lärarnas krav: 10 000 kr mer - eller strejk

Av: 

Leonel Marjavaara

NYHETER

”Står inför nationell lärarkris”

LÄRARKRIS Lärarförbundets ordförande säger att Sverige står inför en "nationell lärarkris" där 80 000 lärare funderar på att hoppa av på grund av lönen och 43 000 lärare kommer att fattas inom åtta år
LÄRARKRIS Lärarförbundets ordförande säger att Sverige står inför en "nationell lärarkris" där 80 000 lärare funderar på att hoppa av på grund av lönen och 43 000 lärare kommer att fattas inom åtta år

10 000 kronor mer i månaden – annars kan det blir strejk. Det kravet ställer nu Lärarförbundet inför höstterminen som startade i veckan.

Eva-Lis Sirén.

Tidigare i somras bröt förhandlingarna samman mellan lärarfacken och Sveriges kommuner och landsting, SKL. På tisdag påbörjas medling och parterna står fortfarande långt ifrån varandra.

– Vi kräver ett tydligt steg mot 10 000 kronors löneförhöjning, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén.

Hon menar att lärarna länge haft alldeles för låg lön om man jämför med andra yrkesgrupper med motsvarande utbildningar, som ekonomer och systemvetare.

– Men hur man än jämför, även med andra lärare i Norden och Europa, är vi felavlönade, säger Eva-Lis Sirén.

Lärarförbundets ordförande säger att Sverige står inför en "nationell lärarkris" där 80 000 lärare funderar på att hoppa av på grund av lönen och 43 000 lärare kommer att fattas inom åtta år. Medlingen nästa vecka är enligt Eva-Lis Sirén oerhört viktig:

– Om medlarna inte kommer fram till ett resultat vi kan leva med har vi ett väldigt allvarligt läge och då kan det bli nödvändigt med en missnöjesaktion.

Eva-Lis Sirén utesluter alltså inte en strejk om medlingen bryter samman som förhandlingarna gjorde i somras.

– Enligt statens regelverk ska det inte vara möjligt att strejka sig till mer pengar men det kan bli nödvändigt eftersom arbetsgivarparten och politikerna inte inser allvaret i situationen.

Höstterminen har precis dragit igång. Hur skulle eleverna påverkas av en strejk?

– Självklart skulle skolan påverkas av en strejk. Det är själva syftet, att visa hur viktiga lärarna är. Men det är för tidigt att spekulera i, medlingen har ju inte börjat än, säger Eva-Lis Sirén.

ANNONS

Sista chansen! Glöm inte mors dag på söndag – beställ idag för leverans i tid

Extern länk från Interflora

Beställ nu

Publisert: