Nyheter

Regeringen vill ge Sahlin toppjobb

Av: 

TT

Foto: Foto: LOTTE FERNVALL

NYHETER

Regeringen nominerar Socialdemokraternas förra partiledare Mona Sahlin som kandidat till posten som generaldirektör för Internationella arbetsorganisationen (ILO) i Genève.

De svenska arbetstagar– och arbetsgivarorganisationerna stödjer kandidaturen.

Mona Sahlin befinner sig i Sydamerika. Om en vecka kommer hon och arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (M), som ligger bakom kandidatsförslaget, att delta i en gemensam presskonferens i Stockholm.

TT: Varför har ni nominerat Mona Sahlin?

– Det är för att hon är en synnerligen gedigen politiker med en bred sakkunskap i de frågorna som ILO handhar, svarar Hillevi Engström.

I förra veckan tackade Mona Sahlin ja till att bli nominerad.

– Hon ser fram mot det och tittar man på hennes meritlista har hon stora chanser om vi kan få andra medlemsländer att ställa upp bakom henne.

Hillevi Engström räknar med att Mona Sahlin har en god chans att få jobbet med tanke på att Sverige och Norden har gott renommé, inte minst i arbetsmiljöfrågor som är en viktig del för ILO. För att stärka kandidaturen söker Sverige stöd hos andra nordiska länder. Frågan är vad som avgör till sist: politiska hänsyn eller bara kompetens.

– I alla sådana här utnämningar inom FN och internationella organisationer måste man också ha personliga kontaktnät och föra kampanj, säger Hillevi Engström.

– Det är ett tungt uppdrag och ILO är en organisation som behöver utvecklas och förändras.

I mars ska ILO fråga ut de nominerade kandidaterna och i maj utses ny generaldirektör.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert: