"Jag röstade på Socialdemokraterna"

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Därför uppger svensken att Israel vill sätta dit honom för terrorbrott i Thailand

1 av 3 | Foto: DENNIS THERN
I tisdags häktades Atris Hussein och ska nu sitta tolv dagar innan det blir en ny häktningsförhandling.

BANGKOK. Då frisör i Göteborg – nu häktad i Thailand.

Förra veckan greps svensken Atris Hussein, 47, misstänkt för att ha förberett terrorattacker.

– Jag är hundra procent oskyldig, säger han till Aftonbladet, som besöker honom på fängelset för en exklusiv intervju.

Vid gripandet var misstankarna mot svensk-libanesen Atris Hussein förberedelser för terrorbrott. Nu är häktningsskälet olaga innehav av sprängmedel.

– Jag är helt oskyldig till anklagelserna om terrorbrott. Mycket av det material polisen fann i min lagerlokal hade placerats där, troligen av den israeliska säkerhetstjänsten Mossad, säger Atris Hussein.

”Är en komplott”

Aftonbladet träffade honom tidigt på torsdagsmorgonen lokal tid på häktesfängelset Bangkok Remand Prison. Det ligger inom det jättelika fängelsekomplexet Klong Prem som hyser 20 000 fångar.

Atris Hussein kom i blå fångdräkt, satte sig bakom pansarglaset, tog telefonluren och verkade förvånansvärt pigg. Han gav en koncis redogörelse på svenska, sin egen version av de senaste dagarnas händelser.

– Jag mår ganska bra trots allt. Men jag saknar kontakten med min familj i Libanon. Det är först nu i häktet jag kunnat läsa en del tidningar och fått veta mer detaljer om mitt gripande. Jag har blivit väl behandlad av den thailändska polisen. Men det här är en komplott. Jag sysslar bara med vanlig affärsverksamhet.

Fördes till hus med tre män

Han greps i torsdags på Bangkoks internationella flygplats Suvarnabhumi Airport när han skulle flyga tillbaka till Libanon. Han placerades i immigrationsmyndighetens häkte, förhördes och i måndags visade han polisen sin lagerlokal där det bland annat fanns gödsel och ammoniak som kan användas för att tillverka sprängmedel.

I tisdags häktades Atris Hussein på polisens begäran och ska nu sitta tolv dagar innan det blir en ny häktningsförhandling.

– En kväll fördes jag ut ur häktet, placerades i en bil som körde iväg med mig till ett hus någonstans. Där inne blev jag förhörd av tre män som uppenbarligen kom från Mossad. Jag har deras förnamn. De påstod att jag ljög om olika saker, säger Atris Hussein.

Israel varnade för hämnd

Israel varnade redan den 18 december förra året både USA och Thailand för att Bangkok kunde vara ett mål för terrorister. En tänkbar orsak var USA:s försämrade relationer med Iran.

Israel hade nu fått information om att gruppen Hizbollah i Libanon skulle slå till mot amerikanska intressen i Thailand som är en nära allierad med USA. Attackerna skulle vara en hämnd för de mord som skett på kärnfysiker i Iran. Landet anklagar både USA och Israel för att ligga bakom.

”Röstade på Socialdemokraterna”

Mossad är Israels civila underrättelsetjänst. Organet genomför också specialuppdrag i utlandet, och anses som mycket effektivt och hårdfört även om oskyldiga människor mist livet vid flera av Mossads operationer i andra länder.

Varför skulle Mossad vilja sätta dit just dig?

– Jag är shiamuslim men inte med i Hizbollah. Jag bor dock i ett område utanför Beirut där dom är starka. Jag har också sympatier på vänsterkanten, röstade på socialdemokraterna när jag bodde i Sverige. Det kanske gjorde mig misstänkt i Mossads ögon. De hade koll på mig.

När kom du till Sverige?

– Jag flyttade dit 1989 och blev svensk medborgare 1994. Då var jag redan gift i Libanon. Min familj kom sedan också till Sverige. Jag jobbade som frisör under tio år i Göteborg. Hela familjen flyttade tillbaka till Libanon 2005. Jag har fyra barn, två pojkar som är 15 och 12 år, två flickor som är 17 och 7.

Du har dubbla medborgarskap?

– Ja, i Libanon och Sverige. Jag fick ett nytt svenskt pass 2005 som då var giltigt i tio år. Jag reste till Sverige 2010 för att få ett pass med fingeravtryck.

Vad gjorde du i Libanon efter flytten från Sverige?

– Jag startade en egen affärsverksamhet för att sälja miniatyrträd, som japanska bonsai ungefär. Jag importerade dem från Pakistan. Men det gick inte så bra. Jag började leta efter andra affärsmöjligheter.

Det var på så sätt du hamnade i Thailand?

– Ja, jag hade en kompanjon i Libanon som importerade varor från Asien. Men han hade stora problem vid sina uppköpsresor på grund av det libanesiska passet. Jag hade ju ett svenskt pass och kunde resa fritt utan trassel. För tre år sedan började vi göra affärer i Thailand. Jag har hyrt en lagerlokal här i två år nu.

Vad för typ affärer sysslade ni med?

– Vi köpte varor i Asien och exporterade dem till andra länder, bland annat Libanon. Det var fläktar, papper till kopieringsapparater och kylpåsar som man lindrar smärta med. I de här påsarna ingår ammoniak. Konstigare än så var det inte. Vi har aldrig handlat med konstgödsel. Det måste ha placerats i vår lokal av någon, troligen Mossad.

Varför var du i Thailand nu?

– Dels skulle jag kontrollera lagerlokalen efter översvämningarna i november och december, dels skulle jag ordna en transport till Liberia som vi haft problem med. Jag hyrde nu in lasten på en fraktbåt. Dessutom låg jag magsjuk i tre dar.

Vad hände i torsdags när du greps?

– Jag var helt enkelt på väg att flyga hem. När jag gått igenom alla kontroller och fått min väska röntgad greps jag. Dom tog mig till ett häkte på flygplatsen och förhörde mig. Jag hade bara en väska med lite kläder och prylar som fejkade iPhones, en del USB-minnen, hårddiskar och memorysticks med mig. Jag brukar sälja dem i Libanon. Och sedan blev jag anklagad för att vara terrorist. Men jag är 100 procent oskyldig.

Terrormisstankar nedlagda

Fallet Atris Hussein har skapat en hel del diplomatisk irritation mellan främst USA och Thailand. Bland annat har CIA nekats att förhöra svensk-libanesen på egen hand.

Formellt sett är också anklagelserna om terrorism nedlagda. Häktningen gäller enbart olaga innehav av ammoniumnitrat vilket kan ge fem års fängelse.

Publicerad: