Nyheter

Oväder ställer till stora problem

Av: 

Sofia Roström Andersson

NYHETER

Kaosväder har slagit till mot delar av Sverige.

Flera orter har drabbats av översvämningar, vägar går sönder, tågtrafik har stoppats och bilar blir stående i vattenmassor.

En kvinna vårdas också på sjukhus efter att ha träffats av blixten.

Skyfall med inslag av åska ställer till problem på många platser i södra och mellersta Sverige. Främst längs östkusten.

SMHI har utfärdat en klass 1- varning i Gävleborgs läns inland för att rikliga regnmängder väntas det närmsta dygnet. Man varnar också i de östra delarna av Jönköpings län och i Kalmar län.

Kvinna träffad av blixten

Vid 11.30-tiden i dag träffades en kvinna av blixten på Eköns camping i Gryt, öster om Valdemarsvik.

Enligt SOS har antagligen fler människor känt av blixten. Kvinnan, som är i 35-årsåldern och anställd på campingen fördes med ambulans till sjukhus. Enligt uppgifter från sjukhuset är hon lindrigt skadad, men kvarstannar för observation.

Just nu är det stopp i tågtrafiken mellan Enköping och Västerås på grund av dåligt spår. Tågen vänder i Enköping, Västerås och även i Sala för tågtrafiken norrifrån. Vid 16.30 väntas en prognos om hur omfattande skadorna är, enligt Trafikverkets informatör Thomas Pihl, rapporterar TT.

Flera översvämningar

Vid Vikbolandet har en bastu i en fristående friggebod brunnit ned till grunden. Räddningstjänsten vet inte om det beror på vädret men bekräftar att ägarna inte var hemma när branden inträffade. När det inträffade regnade det kraftigt och räddningstjänsten kunde släcka branden.

Trafikverket går ut med en varning gällande översvämmade vägar i östra delarna av Kronoberg, Jönköping samt norra delarna av Kalmar län. Allmänheten uppmanas till försiktighet på vägarna i området.

Enligt polisen är bland annat länsväg 993 norr om Gränna avstängd på grund av regnet. Delar av E18 vid Västerås har också varit avstängda.

Flera orter i Småland har drabbats av översvämningar. Främst har Mariannelund, Pauliström och Landsbro drabbats, skriver TT.

Polisen betecknade det oväder som drabbade Jönköpings och Kalmar län som "naturkatastrof". Otaliga källare vattenfylldes och vägar fick på flera ställen stängas av på grund av vattenmassorna, skriver TT.

– Det vräkte ner i går kväll, det var knappt så att man såg ut genom fönstret. Vi fick in vatten genom skorstenen också, jag satt med trasa och vågade inte gå och lägga mig, säger Monika Lodel, som bor i centrala Mariannelund.

"Enorma mängder"

– Ingen här har upplevt något sådant här någon gång, fortsätter hon.

Enligt uppgifter har det kommit 55 millimeter regn i Mariannelund. Också Målilla, där det kommit över 100 millimeter sedan i går kväll, och Vetlanda är drabbat.

Vattennivån i Silverån är enligt uppgift två meter över det normala och det finns risk för att dammar brister.

– Det har kommit enorma mängder. I natt har vi pumpat vatten ur ungefär 15 bostäder. Nu trycker vatten på från skogarna så på morgonen har en idrottshall och flera bostäder översvämmats. Just nu sätter vi fördämningar för att leda bort vattnet och minimera skadorna. Vattnet stiger fortfarande, säger Jörgen Franzén, insatsledare vid räddningstjänsten i Eksjö, till TT.

Vägar översvämmade

Just i trakterna kring Mariannelund har regnet nu avtagit. Det kommer dock att fortsätta regna till och från under eftermiddagen.

Nu fortsätter regnvädret norrut, främst längs östkusten men det drar också lite västerut över Dalarna och Mälarområdet, enligt Therese Fougman, meteorolog på SMHI. Enligt uppgifter till Aftonbladet har nu också bland annat Västerås och Mariefred drabbats av en översvämningar.

Under en järnsvägsviadukt i Västerås har tre personbilar fastnat.

– Det är så mycket vatten att det står upp över vindrutorna på bilarna. Vi har varit där och kontrolelrat, men de som var i bilarna har lyckats ta sig ur, säger Håkan Flodin, inre befäl på Mälardalens brand- och räddningsförbund.

Samtidigt är ett regnfront på väg in från Östersjön mot Uppland och Gävleborg.

ANNONS EXTERN LÄNK

Samla dina lån och krediter till bättre ränta med Advisa.

Advisa

Publisert: