Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sigrid, Siri

Björklund gav igen för Reinfeldts sågning

Uppdaterad 2012-07-06 | Publicerad 2012-07-05

Så var Fp-ledarens tal i Almedalen

Jan Björklund (FP) gav Anders Borg en känga i kvällens tal i Almedalen.

Finansministern har tidigare kallat näringslivet för ett särintresse.

– Låt mig vara tydlig, det är det inte, säger Björklund.

FP-ledaren och utbildningsministern Jan Björklund har på sistone haft problem. Partiet har fått hård konkurrens i skolfrågan och har inte lyft i opinionen. Talet i Almedalen i kväll var därför extra viktigt.

Hyllade arbetskraftsinvandring

Han inledde med att gå hårt åt de som vill att invandringen till Sverige ska minska. Han hyllade arbetskraftsinvandring som han menar ofta leder till fler jobb även för svenskar. Men samtidigt menade Björklund att integrationsutmaningen på större allvar.

– Vi ska ha ett Sverige där den nyanlända invandraren får frågan vad han eller hon kan bidra med, de ska inte mötas med bidrag. Vi ska ha ett Sverige där det är självklart att man får jobb och lär sig vårt språk.

”Behövs mer samarbete”

FP-ledaren talade också om vikten av att Sverige i skuldkrisens Europa tar EU-samarbetet på allvar.

– I framtidens Europa behövs mer samarbete, inte mindre. Vi måste vara med och påverka. Sitter man inte vid bordet kan man bara en del av menyn, säger han.

”Krisen är inte Eurons fel”

Folkpartiet har länge drivit att Sverige ska ansluta sig till Euron.

– Krisen är inte Eurons fel, men den har inte konstruerats tillräckligt robust.

Gav igen på Reinfeldt

Han gav igen även igen för gammal ost. I statsminister Fredrik Reinfeldts tal i tisdags fick sig FP en känga för förslaget om språktest för nyanlända invandare. Enligt Björklund så kan man inte, som Reinfeldt och Anders Borg gör, jämföra Sverige för mycket med de krisande länderna i Sydeuropa.

– Vi måste vakna, vi kan inte luta oss tillbaka. Det är på allvar. Vi har bilden av att det går så bra för Sverige. Men om vi inte förstår den globala utmaningen. Då riskerar vi att i nästa generation ha förvandlat vår del av världen till ett hembygdsmuseum för rika kineser.

Näringslivet måste stärkas

Han sa även att näringslivet måste stärkas. Finansminister Anders Borg har tidigare sagt att näringslivet är ett särintresse.

– Låt mig vara tydlig. Näringslivet är inget särintresse, säger Björklund.

LO rädda att förlora makt

På Björklunds pressträff tidigare i dag utvecklade det som stora delar av alliansen tidigare krävt - en obligatorisk a-kassa. Enligt Björklund vore det bäst om alla betalade lika mycket för sin arbetslöshetsförsäkring.

Utbildningsministern menade även att den svenska arbetsrätten måste liberaliseras. Att LO stretar emot är bara ett tecken på att de är rädda att förlora makt, enligt Björklund.

Behövs högre löneskillnader

FP-ledaren tog även upp att han tycker det behövs högre löneskillnader i Sverige.

– Det måste vara större löneskillnader mellan den yrkesskickliga lärare som lyfter sina elever och den lärare som kanske inte ens borde vara där. Det måste löna sig att arbeta hårt.

Vill satsa på forskning

Björklund nämnde en lång rad av sitt partis hjärtfrågor, ett av dem är behovet satsning på forskning.

– Forskningsresurser ska inte studeras efter jämlikhetsprincip mellan olika lärosäten. Det måste styras till de forskare som man tror det bäst resultat. Det har varit för mycket jantelag.

Sågade Sjöstedt

I går talade Jonas Sjöstedt (V) sig varm för ett förbud mot vinster i välfärden. Det sågades av Björklund.

– Han borde säga som det är i stället, att han vill förbjuda valfrihet. Men den är här för att stanna.

Björklund var dock tydlig med att det måste finnas tuffa sanktioner för de företag som inte sköter sig.

Hyllade skolreformer

Slutligen kom Björkund också in på den fråga han själv är ansvarig för - utbildningen. Han hyllade de reformer som genomförts för att försöka förbättra resultaten.

– Men det tar tid. Det vi gjort är bara början. Kommunaliseringen av den svenska skolan har varit olycklig. Läraryrket har drabbats hårt, det är svårt att rekrytera nya unga lärare. Skolan borde återförstatligas.

Texten uppdateras