Facebook ändrar mejladresser i smyg

Medlemmar vansinniga över tilltaget

LONDON. Facebook har ändrat din mejladress.

Och 900 miljoner andra användares också – utan att säga till eller fråga om lov.

Nu rasar den sociala nätverkssajtens medlemmar mot ingreppet.

Utan att berätta för sina 900 miljoner användare om ingreppet har Facebook ändrat allas mejladresser till företagets egen domän @facebook.com.

Det här handlar alltså inte om den mejladress som företaget använder för intern information, lösenordsbyten eller när du får mejl om att du fått nya meddelanden. Mejladressen som ändrats är i stället den som syns på din profilsida. Facebook har dolt alla sina användares vanliga mejladresser och i stället lagt till en som slutar med @facebook.com.

Vädrade missnöje

Facebook lanserade sin egen mejldomän 2010, men till skillnad från Googles gmail och MSN:s Hotmail fick den inget större genomslag, men det tycks företaget nu vara fast beslutna om att ändra på.

Men BBC News rapporterar hur ingreppet genast fick bakslag från sina användare – som tog till rivaliserande sociala nätverkssajten Twitter för att vädra sitt missnöje.

"Bra idé att försöka få folk att använda det. Uselt genomfört!!" twittrade Brent från Kalifornien.

Ingen förklaring

"Varningar hade ju varit trevligt Facebook, gå inte bara in och ändra mejladresser" twittrar Josselyn från Manchester och Darren från London konstaterade "Ytterligare uselt arbete från Facebook".

Facebook har bekräftat att de genomfört förändringen, men inte kommit med någon förklaring. Samtidigt fylls Facebook och Twitter med guider till hur man med några få knapptryckningar kan ändra tillbaka till den mejladress man själv vill att ens vänner och bekanta ska kunna se.

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN