Almedalen 2012

Alliansen sågar SD:s helomvändning

Av: 

Pär Karlsson

Foto: Jimmie Åkesson, längst till vänster, och SD totalsågas av alliansen. Från vänster: Carl B. Hamilton (FP), Anna Kinberg Batra (M) och Anders Sällström (KD).

NYHETER

Sverigedemokraterna har svängt och vill nu se ett femte jobbskatteavdrag.

Men utspelet totalsågas av alliansen.

– Det är bara ett sätt för SD att skaffa sig inflytande, men det förändrar ingenting, säger ekonomisk-politiske talespersonen Anders Sellström (KD).

Foto: Per Åsling.

I ett utspel på Aftonbladet Debatt i dag meddelar Sverigedemokraterna att partiet nu svängt och vill se ett femte jobbskatteavdrag.

"Tidigare antaganden om en avtagande effekt vid ytterligare avdrag har tagits tillbaka. Därför kommer vi försöka driva igenom ett femte jobbskatteavdrag i höstens budget", skriver partiledaren Jimmie Åkesson och ekonomisk-politiske talespersonen Erik Almqvist.

Varit emot reformen

SD har tidigare ställt sig frågande till genomförandet av en ytterligare skattesänkning. Alla fyra oppositionspartierna har tidigare varit emot reformen, och förra året fanns ett hot om att de alla skulle rösta ned den i riksdagen. Regeringen hade planerat att genomföra reformen i budgeten i höstas, men det hela slopades med hänvisning till den ekonomiska krisen.

”Tidigare var kritiken tydlig”

Jimmie Åkesson, som ikväll håller tal i Almedalen, förklarade i dag varför partiet ändrat åsikt.

– Tidigare var kritiken väldigt tydlig från Finanspolitiska rådet, långtidsutredningen och andra experter. De sa att effekterna av jobbskatteavdragen är avtagande och att det inte ger särskilt mycket nya jobb.

”Inte sämre än att vi kan lyssna”

Men enligt Åkesson har kritiken nu mildrats. 

– I dag sägs det att jobbskatteavdragen är, och har varit, den kanske främsta jobbskapande åtgärden som regeringen har genomfört. Då är inte vi sämre än att vi kan lyssna på det.

Sparas med minskad invandring

Enligt Åkesson kommer ett femte jobbskatteavdrag med all sannlikhet vara med i partiets höstbudget. Reformen ska betalas med pengar som sparas in genom minskad invandring och bistånd.

– Vi tar också in pengar från storbankerna i den här stabilitetsfonden som nu skattebetalarna betalar. Det var inte meningen. Trots att storbankerna gör vinster ligger skattebetalarna med många miljarder i den här fonden, säger han.

Regeringen har sagt att ett femte jobbskatteavdrag ska genomföras under mandatperioden, om det finns ekonomiskt utrymme. KD har dessutom drivit igenom att jobbskatteavdraget ska kombineras med sänkt pensionärsskatt.

Unison sågning

Men trots att det nu finns en majoritet i riksdagen för ett femte jobbskatteavdrag sågas SD:s utspel unisont av hela alliansen. Enligt ekonomisk-politiske talespersonen Per Åsling (C) är SD:s utspel ett försök av partiet att komma in i debatten.

– Det förändrar ingenting, säger han.

Hans motsvarighet i Folkpartiet, Carl B. Hamilton, tycker att det behövs ett femte jobbskatteavdrag redan i höst. Men samtidigt har han flera tunga invändningar mot SD:s debattartikel.

– Där finns flera stora utgiftsökningar och samtidigt stora skattesänkningar. I deras budgetalternativ, som här skissas, blir det stora underskott i statsbudgeten. Det är inte regeringens politik, säger han.

Kritisk till finansieringen

Hamilton är även kritisk mot hur budgeten ska finansieras.

– SD:s traditionella budskap smygs fram, att det är minskad massinvandring som ska finansiera deras budgetalternativ. Det strider helt mot alliansens syn. Vi tycker inte vi har massinvandring, vi tycker det är bra med en öppen ekonomi och det är bra om människor får röra sig över gränserna, säger han.

Enligt Anna Kinberg Batra (M), ordförande i riksdagens finansutskott, är SD:s utspel inget som förändrar läget.

– Budgetpropositionen som kommer i september ska vara en helhet med utgifter och inkomster. Då kan man inte plocka ut en del och ha åsikter om, särskilt inte när det gäller något Sverigedemokraterna gör, säger hon.

”Vi ser till helheten”

Även Anders Sellström, ekonomisk-politisk talesperson i KD, sågar SD:s utspel.

– Det är bara ett sätt för Jimmie Åkesson att försöka skaffa sig inflytande. Det är ett parti som byter uppfattning då och då. Vi ser till helheten i budgeten, säger han.

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommarläsning till kampanjpris! Missa inte vår REA på utvalda böcker - handla här.

Shop

Publisert:

ÄMNEN I ARTIKELN

Almedalen 2012

Almedalsveckan

Jimmie Åkesson

Alliansen