44-åring misstänks för vattenhämnd mot Jehovas Vittnen

NYHETER

Den 44-årige mannen misstänks för en utstuderad hämnd på sina ledare inom Jehovas Vittnen.

Mannen ska ha borrat hål i männens hus - och fyllt dem med vatten.

Foto: Rikets sal i Ängelholm.

Mannen misstänks för sammanlagt 15 brott, två fall grov skadegörelse, sju fall av skadegörelse och sex fall av olaga hot. Under tisdagen häktades han som skäligen misstänkt för flera av brotten

De grövre misstankarna rör två händelser den 28 juli i Ängelholm och Munka Ljungby. Enligt åklagaren Tord Josefson ska mannen ha fyllt två hus med vatten under tiden ägarna var bortresta.

Uteslöts från församlingen

Resultatet blev omfattande vattenskador.

– Han har gjort hål i huskroppen, fört in en trädgårdsslang genom detta hål och sedan satt på vattnet och gått därifrån, säger Tord Josefson.

I båda två av de drabbade husen bor män med ledande positioner inom Jehovas vittnen – ledare som ska ha uteslutit den misstänkte mannen ur Jehovas Vittnen.

Varför mannen uteslutits ur församlingen vill Tord Josefson inte gå in på.

– Men det är det som är grundorsaken, säger han.

Trädgård förstörd

Enligt Helsingborgs Dagblad misstänker polisen dessutom att 44-åringen har förstört trädgården till en av villorna som fylldes med vatten. Polisen misstänker att trädgården har blivit besprutad med någon form av kemikalie.

Utöver skadegörelserna misstänks mannen ha skickat ut ett flertal brev till medlemmar i den aktuella församlingen i Jehovas Vittnen. Breven har mottagarna uppfattat som hotfulla. Men när Aftonbladet ringer upp några av dem som tagit emot brevet är tystnaden kompakt.

– Inga kommentarer, svarar en man kort.

Nekar till allt

Den misstänkte mannen förnekar all inblandning i brotten.

– Han förnekar samtliga brottsmisstankar som är riktade mot honom, säger hans advokat Lars Kruse.