Mysteriet med Doktor Död ska lösas

NYHETER

Utredning ska fastställa vad som hände med den Österrikiske krigsförbrytaren

Vittnen berättar hur han plågade lägerfångar under sällsynt grymma former.

Efter kriget lyckades Aribert Heim, alias ”Doktor Död”, fly undan nazijägarna.

Nu ska tyska myndigheter lösa mysteriet med krigsförbrytarens försvinnande - och ta reda på om han fortfarande lever.

Foto: KRIGSFÖRBYTARE Aribert Heim, alias ”Doktor Död”

Giftinjektioner i hjärtat och amputationer utan bedövning. Heims förbrytelser kan i många fall jämföras med den mer kände nazisten Josef Mengele. Och precis som Mengele har Aribert Heim, mer känd som Doktor Död, aldrig ställts inför rätta. En tid efter kriget gick han under jorden och än i dag finns inga säkra uppgifter om var han tog vägen.

Gifter i fångars hjärtan

Aribert Heim föddes i Österrike. Där utbildade han sig till läkare, och 1935 gick han med i nazistpartiet. Efter att Nazityskland annekterat Österrike värvades Heim av SS. 1941 fick han en tjänst på koncentrationslägret i Ebensee nära Linz i Österrike.

Där gjorde han sig snabbt ökänd bland fångarna efter ett antal grymma övergrepp. Överlevare har vittnat om hur Heim försökte experimentera fram metoder att så snabbt som möjligt avliva fångar med injektioner av vatten, bensin och olika gifter i hjärtat. 

En annan överlevande vittnar om hur Aribert Heim dödade en fånge under en operation, halshögg honom, och senare använde mannens kranium som brevpress.

Dog i Egypten?

Heim greps efter kriget av amerikanska trupper, men släpptes och jobbade i drygt 20 år som gynekolog i Baden-Baden under falskt namn. Men på 1960-talet avslöjades hans täckmantel och Heim försvann spårlöst.

Heims son hävdar att han flydde till Egypten och dog där i cancer 1992 under nytt namn – men graven har aldrig hittats. Andra uppgifter från israeliska säkerhetstjänsten Moussad talar för att Heim i själva verket gömde sig i Chile eller Sydamerika - men det har aldrig kunnat bevisas. Det spekuleras till och med i att Aribert Heim fortfarande lever, även om det låter otroligt. Heim föddes 1914 och skulle i så fall vara 98 år gammal i dag.

Resultat i oktober

Eftersom det saknas bevis på att Heim är död ska nu tyska myndigheter gå till botten med krigsförbrytarens öde. En domstol i Baden-Baden ska analysera nya dokument från Egypten för att kunna avgöra Heim vistades i landet. Resultaten från testerna väntas i oktober.

– De nya dokumenten ska kunna fastställa säkert om Ferdinand Aribert Heim gömde sig i Egypten under namnet Tarek Hussein Farid, säger domaren Annette Zeller, som leder utredningen., som leder utredningen, till den tyska tidningen Stuttgarter Nachrichten.