Nyheter

Stormen ger brist på svenska skaldjur

Av: 

Lisa Röstlund

NYHETER

Priset på räkor och kräftor chockhöjs inför nyår

Normalt är skaldjursfiskarna ute och trålar inför nyårshelgen.

– Men nu vågar ingen sig ut, säger havskräftfiskaren Peter Olsson på Smögen.

Nu kan priserna på räkor och havskräftor fördubblas.

Havskräftor.
Havskräftor.

Normalt är veckan innan nyår en av de flitigaste för Västkustens skaldjursfiskare. Peter Olsson brukar gå ut med sin trålare minst fyra dagar i veckan. Nu har han inte kunnat jobba på över en vecka.

– Det blåser så mycket så vi kommer inte ut, säger Peter Olsson i styrelsen för Sveriges fiskares riksförbund, som är havskräftsfiskare på Smögen.

Fördubblade priser

Det råder storm, 25-30 sekundmeter, på Västkusten och det är enligt Peter Olsson bara de riktigt stora räkbåtarna som kan vågar sig ut på havet.

– Jag kommer inte ut. Jag tror inte någon går ut och provar en sådan här dag.

Det kommer att drabba nyårsfirare över hela landet.

– Svensk färsk hummer och havskräftor kommer finnas ytterst begränsat. Svenska färska räkor kommer att finnas lite, men mycket dyrare. Jag skulle tro att priserna fördubblas.

– Vi kommer inte fylla den efterfrågan som finns nu. Det är tråkigt. Tyvärr kommer konsumenterna få en sämre kvalitet och betala mer pengar. Det blir frysta eller importerade varor.

”Global uppvärmning orsaken”

Peter Olsson är kritisk till att det går inflation i ordet "färsk”.

– Jag har sett skyltar om "färsk amerikansk hummer". Det tummas på beteckningen.

Enligt Peter Olsson är bristen på skaldjur en direkt följd av växthuseffekten.

– Vi ser effekterna av global uppvärmning mer än vad kanske andra gör. Det är många fler dagar som blåser bort för oss nu, och temperaturvariationerna i havet har ändrats radikalt de sista tio åren. Vi får mer och mer av arter vi inte fångat förut. Vi får bläckfisk och andra medelhavsarter, som tidigare aldrig synts här. Åk mindre bil och spara energi, tack, uppmanar han.

Frysta skaldjur alternativ

Klas Westlund på Sveriges Fiskgrossister beskriver att prisökningen kommer att ske av flera anledningar.

– Det blir en viss brist på skaldjur under de här omständigheterna. Dels är det vädersituationen, dels är det kort arbetsvecka och dessutom är det ökad efterfrågan. Det är onormalt höga priser. Vädret påverkar nog 25-35 procent gissningsvis.

Enligt Klas Westlund är utbudet omkring en fjärdedel lägre än normalt till följd av stormen. Hummer är i regel redan fiskat, och hålls i sump.

Vilka alternativ finns, om man vill äta skaldjur på nyårsafton?

– Fortsatt ute i handlen finns det mycket frysta produkter, givetvis av blandad kvalitet. Men det är inte säkert att det är sämre bara för att det är fryst, säger Klas Westlund.

Vad ska du äta på nyår?

– Jag ska äta hälleflundra och färskskalade räkor som legat i lag. Det är skaldjur som är väldigt väderkänsliga. Fiskfisket bedrivs av större, mer vädertåliga båtar.

ANNONS

Baddräkter och bikinis med hög midja och shapingeffekt i fina färger - nu upp till 25% rabatt!

Extern länk från Ellos

Köp här!

Publisert: