Palmespanare slår tillbaka efter granskning: ”Blir så förbannad”

Narkomaner som lockades med miljontals kronor – för att sätta dit syndabocken Christer Pettersson.

I SVT:s ”Uppdrag granskning” pekas den legendariske Palmespanaren Thure Nässén ut som hjärnan bakom ett korrupt utredningsupplägg.

– De här vittnena var inte ett jävla dugg intresserade av pengar, säger den pensionerade kriminalaren till Aftonbladet.

I en ny dokumentärserie undersöker ”Uppdrag granskning” hur det gick till när Christer Pettersson blev världskänd som ”Palmes mördare” – ett mord som han friades för i hovrätten.

I programmet presenteras teorin att Christer Pettersson sattes dit av polisen på felaktiga grunder. Belöningen på 50 miljoner kronor ska ha använts som lockbete för att få vittnen – främst narkomaner och knarkhandlare – att peka ut Christer Pettersson.

I programmet pekas den legendariske kriminalaren Thure Nässén, 82, ut som den polis som sydde ihop det påstådda arrangemanget.

– Det var hans förslag, säger Lillemor Östlin, 77, också kallad ”Hinsehäxan”, som är SVT:s huvudsakliga källa i de första avsnitten som sänds i dag.

”Har inte lockat”

I programmet konfronterar Lillemor Östlin – delvis med dold kamera – Palmespanaren Thure Nässén med uppgifterna om att vittnena varit lockade av pengar och att han själv tagit upp belöningen under förhör.

– Ja, det kan man väl säga, säger Thure Nässén tvetydigt i programmet till ”Hinsehäxan”.

Men när Aftonbladet når den pensionerade kriminalkommissarien på telefon förnekar han gång på gång att han skulle ha lockat, eller pratat om pengar, med Christer Pettersson-vittnen som Sigge Cedergren och Roger Östlund.

– De var inte ett jävla dugg intresserade av pengar. Det har inte lockats fram något med någon enda krona, säger Thure Nässén till Aftonbladet.

– Vi pratade aldrig ett dyft om det, ens någon gång. Det fick cheferna göra. Vi nämnde det aldrig, men däremot stod det ju i tidningarna.

”Blir så förbannad”

Den pensionerade polisen säger att han är övertygad om att Christer Pettersson låg bakom mordet på Olof Palme.

Men att det var under samtal med knarkhandlaren Sigge Cedergren som intresset för Christer Pettersson väcktes förnekar han – ”han spelade mycket, mycket liten roll” – i stället målar Thure Nässén upp en annan bild av hur det gick till:

– Jag kände ju Pettersson sedan tidigare och jag hade gått och patrullerat där nere vid Tunnelgatan där de här fyllona och missbrukarna höll till. Då och då dök han väl upp och jag kände igen honom och sedan pratade vi lite grann om vi kunde göra en fotovisning så småningom, om fru Palme skulle kunna få titta på det här.

Efter rättegången mot Christer Pettersson steg Thure Nässén i graderna och var inblandad i utredningar kring en rad uppmärksammade mordfall.

Nu ifrågasätts han – och det gör honom förbannad.

– Det var 18 år sen jag gick i pension. De kan låta det vara i fred för helvete. Jag blir så förbannad över att de jävlas med mig.

Thure Nässén vädrar misstankar om att kritiken i SVT:s ”Uppdrag granskning” ursprungligen kommer från tidigare poliskollegor som är avundsjuka på hans karriär.

– Det finns kollegor som tycker att att jag har haft det för bra. Jag fick fina jobb, de bästa jobben, jag har fått resa mycket. Jag är så jävla bitter över det här så jag vet inte vad jag ska säga.


SVT:s ”Uppdrag granskning” sänds i SVT Play och i SVT 1 på onsdag den 21 februari klockan 20.00.

Publisert:

LÄS VIDARE