Nyheter

Thorwaldsson ny LO-ordförande

Av: 

Pär Karlsson

Anette Holmqvist

NYHETER

LO:s valberedning har till slut lyckats enas.

Karl-Petter Thorwaldsson föreslås bli ny LO-ordförande efter Wanja Lundby-Wedin.

– Jag är jävligt glad, säger han.

När LO håller kongress i Stockholm 25-28 maj avgår ordförande Wanja Lundby-Wedin efter tolv år på posten. I dag meddelade LO:s valberedning att man föreslår ABF:s nuvarande ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till till hennes efterträdare. Beskedet kommer efter ett långt och tufft arbete för valberedningen, som haft mycket svårt att enas.

Baudin fick beskedet först

När Aftonbladet når honom har han fortfarande inte fått beskedet utav valberedningens ordförande Hans Tilly. I stället blev det hans huvudkonkurrent, Tobias Baudin från Kommunal, som kom med beskedet i ett telefonsamtal strax efter lunch.

– Han sa att han gärna vill ingå i LO:s ledning som vice ordförande tillsammans med mig, säger Thorwaldsson.

– Jag är jätteglad över att ha fått valberedningens förtroende. Men jag är ödmjuk inför uppgiften och klar över att det är LO:s kongress som till slut väljer vem det blir.

Tre huvuduppgifter

Thorwaldsson ser tre huvuduppgifter för LO framöver.

– Vi måste lägga förslag för att bekämpa massarbetslösheten i Sverige, bli mer offensiva för att få tillbaka medlemmar. Och vi måste få ihop förbunden inför nästa avtalsrörelse.

Med Thorwaldsson som LO-ordförande innebär det att IF Metall nu har ett järngrepp om den svenska arbetarrörelsen. Precis som Socialdemokraternas nye partiledare Stefan Löfven har han sin bakgrund i förbundet.

– I det här fallet har det ingen betydelse, mer än att vi känner varandra väl och har en god relation. Jag kan inte se några direkta nackdelar i detta. För LO är det viktigt att ha en självständig röst för fler jobb, säger den blivande LO-basen.

Firar med dottern

Karl-Petter Thorwaldsson kommer att fira valberedningens beslut i helgen, tillsammans med sin dotter Hanna, 22 år.

– Vi ska åka till sommarhuset och fiska, äta gott och kolla på dvd-filmer, säger han.

Baudin blir vice

Tobias Baudin, i dag vice ordförande i Kommunal, har efter valberedningens beslut bestämt sig för att dra tillbaka sin kandidatur till ordförandeposten.

– Jag har fått erbjudande om att bli vice ordförande och efter att ha tagit en ordentlig funderare valt att tacka ja till det, säger han.

Risk för oenighet

Baudin menar att det är viktigt att LO nu enas och inte riskerar att uppfattas som splittrade.

– Jag har ställt upp och blivit nominerad som ordförande, så självklart hade jag velat bli det. Men nu har vi en situation där LO riskerar att uppfattas som väldigt oeniga. Den enda som tjänar på ett försvagat LO är arbetsgivarna. Nu hoppas jag att vi kan få det att landa i en ledning som också har ett brett stöd av LO-kongressen och få ett starkt mandat att jobba in i framtiden, säger han.

Hade majoritet

Baudin har haft stöd av en knapp majoritet av LO-förbunden, men får ändå se sig slagen.

– Vi är i ett ovanligt läge, det är första gången vi haft en öppen process på många olika sätt. Men det är väldigt viktigt att vi inte uppfattas som oeniga.

Drar sig också tillbaka

Även Helén Pettersson (S), som kandiderat till att bli ny LO-ordförande, har meddelat att hon inte kommer att stå kvar med sin kandidatur. Den fjärde kandidaten, Pappers ordförande Jan-Henrik Sandberg, vill rådgöra med sin förbundsledning innan han berättar hur han ska göra.

Valberedningens ordförande Hans Tilly är nöjd med beslutet.

– Det här blir en bra uppställning, två duktiga personer som båda ingår i ledningen för LO och kommer att arbeta för att få LO enat, inte minst när det gäller lönefrågor, säger han.

Enligt Tilly har båda kandidaterna stora fördelar. Thorwaldssons breda kontaktnät och Baudins analytiska förmåga, är två exempel han ger. Valberedningen kommer att meddela sitt förslag till resten av LO-ledningen inom kort.

ANNONS EXTERN LÄNK

Kvällens hetaste match på Oddset: Finland–Ryssland i EM. Den som vet mest vinner mest. Till Oddset. | Spel från AB Svenska Spel. Åldersgräns 18 år. Stodlinjen.se

Svenska Spel

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter