Varnas av ministern

avKristina Edblom

NYHETER

• Lundsberg sågas i ny rapport • Riskerar bli av med tillståndet

Foto: Foto: Jimmy Wixtröm
Elitskolan Lundsberg.

Systematiska kränkningar och en skolledning som blivit hemmablind.

Nu måste internatskolan Lundsberg lösa problemen – annars riskerar de att förlora sitt tillstånd.

– Det är mycket allvarligt, säger utbildningsminister Jan Björklund (FP).

Foto: Foto: Urban Andersson
Utbildningsminister Jan Björklund, FP.

I går kom Skolinspektionens beslut efter att ha granskat den anrika internatskolan Lundsberg i Värmland. Rapporten innehåller svidande kritik mot ledningen som inte lyckats säkerställa en trygg miljö för eleverna.

I den beskrivs hur äldre elever straffar de yngre med slag och hot om kränkningar. De yngre blir de äldre elevernas ”slavar”: de tvingas stryka skjortor, städa toaletter och passa upp på sina skolkamrater. De fostras in i systemet och lär sig ”ta stryk”.

De som inte klarar av att anpassa sig slutar eller blir utfrysta.

Saknar plan

Rektorn kallar det enligt rapporten för ”hackordning”. Skolan har försökt bryta de dolda reglerna som styr på skolan – men inte lyckats.

Systemet är så djupt rotat att personalen inte alltid uppfattar kränkningar av andra elever. Av inspektionsrapporten framgår också att skolan saknar en plan mot kränkande behandling, vilket strider mot lagen.

– Det är extra allvarligt när det sker på en internatskola. Det drabbar eleverna extra hårt, säger Carina Abréu, avdelningschef på Skolinspektionen.

Hotas av sanktioner

Enligt föreläggandet har Lundsbergs skola nu tre månader på sig att vidta åtgärder för att säkra en trygg miljö för eleverna. Annars hotar sanktioner.

Till skillnad från andra skolor är det regeringen som beslutar om tillstånd för de tre riksinternatskolorna i Sverige: Lundsberg, Sigtuna och Grenna.

Utbildningsminister Jan Björklund (FP) utesluter inte att regeringen kan dra in skolans tillstånd om Skolinspektionen rekommenderar det.

– Vi kommer gå på deras bedömningar och rekommendationer, säger han till TT.

Redan 2001 riktade Skolverket kritik mot Lundsberg för kränkningar mot yngre elever.

– Jag förstår nu att inget har hänt. När jag bodde där så jag såg vad som hände dygnet runt. Barn ska inte behöva fara illa på det sättet, säger en lärare som sa upp sig från Lundsberg i början av 2000-talet.

Rektorn Staffan Hörnberg skriver i en kommentar till kritiken att Skolinspektionen ”delvis ger en alltför mörk bild” av skolan.

Men han betonar att skolledningen ser allvarligt på de uppgifter som framkommit.

”Vi kommer att vidta de åtgärder som Skolinspektionen begär”, skriver han.

”Lär sig leva med det”

Parallellt pågår också granskningar av Grennaskolan och Sigtuna skola. Många vittnar nu om liknande erfarenheter där.

– Jag upplevde samma saker på Sigtuna. Jag hade alltid blåmärken på armarna. Det är på skoj, och man måste skratta med, men det gör ont, säger en före detta elev.

Förre Lundsbergeleven Dan som Aftonbladet skrev om i går säger:

– Antingen slutar man på skolan för att man inte står ut, eller så lär man sig att leva med det. Effekten blir att de gör samma sak som äldre elever gjort mot dem. Det kanske till och med blir värre och värre.