Presidentvalet i USA 2012

Romney har slagläge inför Super Tuesday

avPer Bjurman

Vann premiärvalet i hemstaten Michigan

NEW YORK. Mitt Romney kan andas ut.

Han vann primärvalet i hemstaten Michigan i natt.

Därmed har han slagläge inför Super Tuesday nästa vecka.

– Vi ska ta tillbaka Amerika, jublade han under ett sedvanligt triumfatoriskt.

Foto: Reuters
Mitt Romney ger tummen upp efter vinsten i nattens premiärval i Michigan, delstaten där han själv varit guvernör.

Det är sällsamt att Mitt Romneys triumf i natt ens ska behöva vara föremål för rubriker.

Han är född och uppväxt i Michigan – och hans pappa George var under 60-talet delstatens populäre guvernör.

Således borde han ha vunnit bara genom att finnas på valbar plats.

Men utmanaren Rick Santorum har lyckats framställa sig som företrädaren för de konservativa delarna av arbetarklassen – ingen försumbar grupp – och under den senaste månaden skaffat sig sensationellt starkt stöd i den ruffiga industristaten, plågad som ingen annan under de senaste årens ekonomiska kris,.

”Vann med tillräckligt”

Så sent som igår såg det fortfarande ut som att den förre senatorn från Pennsylvania faktiskt skulle kunna stjäla hemmasegern av favoriten – och i så fall rita om hela kartan inför återstoden av det republikanska primärvalet.

Men till slut höll Romney alltså undan och vann 41 procent av rösterna, mot Santorums 38.

– Vi inte med mycket men vi vann med tillräckligt, slog han nu under morgonen fast i ett segertal som sedan snabbt utvecklades till sedvanligt hård attack mot Barack Obama.

– Han leder oss till skuld, underskott och nergång. Vi måste återupprätta den amerikanska drömmen och ta tillbaka vårt land, hette det bland annat.

Motståndarna i primärvalet nämnde Romney överhuvudtaget inte – ett tydligt försök att understryka att han inte längre behöver ödsla energi på dem. 

Super Tuesday

Men nattens seger betyder också att han de facto befäster sin ställning som så kallad ”front runner” – och att han har ett gyllene tillfälle att om inte avgöra hela valracet så i alla fall reducera motståndarnas kredibilitet kraftigt under Super Tuesday nästa vecka.

Då går hela tio delstater – Alaska, Georgia, Idaho, Massachusetts, North Dakota, Ohio, Oklahoma, Tennessee, Vermont och Virginia – till val och en stor framgång då, förväntad efter nattens vändning i opinionen, öppnar vägen mot det republikanska partiets nominering.

Val i Alaska

Även Arizona höll primärval i natt och även där vann Mitt Romney. Det var dock i princip klart redan på förhand. Han hade massivt stöd från delstatens partietablissemang – med förre presidentkandidaten John McCain i spetsen – och det mormonska inslaget i valmanskåren ute i öknarna är påtagligt.

De två övriga återstående kandidaterna, Newt Gingrich och Ron Paul,  kom som väntat långt efter i båda nattens uppgörelser och för åtminstone den förstnämnde börjar det se ut som att valrörelsen är över efter Super Tuesday.

ARTIKELN HANDLAR OM